niedziela, 13 października 2013

Fusilli z pomidorkami koktajlowymi, brokułem i mozzarellą




Bardzo smaczny, goracy posiłek, dobry na każdą porę dnia i szybki w przygotowaniu.
Pomysł podpatrzony w jednym z kulinarnych programow telewizyjnych, skladnikow bylo niewiele wiec zdązylam zapisac proporcje i wzbogaciłam je dodatkowo o brokuła, ktory dodał potrawie nie tylko smaku ale i kolorytu.




Do przygotowania potrzebujemy

500g makaronu świderki-( fusilli)

2 ząbki czosnku
2 op.pomidorkow koktajlowych- k 300 g
sol, pieprz do smaku
1 brokuł, ugotowany w osolonej wodzie
mozzarella- 1 kulka, ja dalam 2
listki bazylii

Czosnek obrać, pokroić i podsmażyc na oliwie, dodac umyte, osuszone i pokrojone na połowki pomidorki koktajlowe, chwilke smazyc, rozgniesc widelcem, tak, aby utworzył się sos.



W tym czasie ugotowac makaron al dente, gorący wyjac łyzka cedzakową i dodac do sosu.
Wymieszac, dodac ugotowane uprzednio rozyczki brokuła, posolic, popieprzyc do smaku.



Na koniec dodac pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszac lekko, ser stopi sie szybko pod wpływem gorącego makaronu.



Można udekorowac listkami bazylii.

Polecam serdecznie:)



9 komentarzy:

  1. Pychotka! Ładnie i kolorowo wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, zapewniam , ze i wybornie smakuje, ja choc do makaronow nie mam żadnej słabosci, ten zjadłam z ochotą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwo, szybko, a jak smacznie! Bardzo lubię takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja do makaronu zaczynam sie przekonywac, ale takie dania jak to powodują, ze wciąz mam ochote probowac:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest pyszny obiadek :) Pozdrawiam Basiu

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię makarony, mogłabym je jeśc codziennie:) pysznie się prezentuje z tym brokułem:)

    OdpowiedzUsuń