niedziela, 13 października 2013
Fusilli z pomidorkami koktajlowymi, brokułem i mozzarellą
Bardzo smaczny, goracy posiłek, dobry na każdą porę dnia i szybki w przygotowaniu.
Pomysł podpatrzony w jednym z kulinarnych programow telewizyjnych, skladnikow bylo niewiele wiec zdązylam zapisac proporcje i wzbogaciłam je dodatkowo o brokuła, ktory dodał potrawie nie tylko smaku ale i kolorytu.
Do przygotowania potrzebujemy
500g makaronu świderki-( fusilli)
2 ząbki czosnku
2 op.pomidorkow koktajlowych- k 300 g
sol, pieprz do smaku
1 brokuł, ugotowany w osolonej wodzie
mozzarella- 1 kulka, ja dalam 2
listki bazylii
Czosnek obrać, pokroić i podsmażyc na oliwie, dodac umyte, osuszone i pokrojone na połowki pomidorki koktajlowe, chwilke smazyc, rozgniesc widelcem, tak, aby utworzył się sos.
W tym czasie ugotowac makaron al dente, gorący wyjac łyzka cedzakową i dodac do sosu.
Wymieszac, dodac ugotowane uprzednio rozyczki brokuła, posolic, popieprzyc do smaku.
Na koniec dodac pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszac lekko, ser stopi sie szybko pod wpływem gorącego makaronu.
Można udekorowac listkami bazylii.
Polecam serdecznie:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychotka! Ładnie i kolorowo wygląda. :)
OdpowiedzUsuńGosiu, zapewniam , ze i wybornie smakuje, ja choc do makaronow nie mam żadnej słabosci, ten zjadłam z ochotą:)
OdpowiedzUsuńPyszności serwujesz
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
UsuńŁatwo, szybko, a jak smacznie! Bardzo lubię takie dania :))
OdpowiedzUsuńja do makaronu zaczynam sie przekonywac, ale takie dania jak to powodują, ze wciąz mam ochote probowac:)
OdpowiedzUsuńI to jest pyszny obiadek :) Pozdrawiam Basiu
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, Madziu. Serdecznie polecam:)
UsuńBardzo lubię makarony, mogłabym je jeśc codziennie:) pysznie się prezentuje z tym brokułem:)
OdpowiedzUsuń