Absolutnie pyszny, wzbogacony owocami lesnymi i truskawkami.
Wypatrzylam go tutaj
http://www.marta-gotuje.pl/sernik-waniliowy-z-owocami-lesnymi/
i natychmiast upieklam. Wykorzystalam mieszanke mrozonych owocow, okazal sie jednym z najlepszych sernikow, jakie jadlam. Bardzo gorąco polecam.
Przepis podaje w calosci za autorką
ciasto
75 g masła
160 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu – ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).
masa serowa
100 g miękkiego masła
200 g cukru
600 g białego sera (zmielonego dwukrotnie)- dalam wiaderkowy
3 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
200-250 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać. Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.
Ci, ktorzy juz piekli podobny, wiedza, o czym mowię, a pozostalych zapraszam do sprobowania. Zapewniam, ze warto mu poswiecic czas..
Przepis dodaje do akcji
Ależ piękny! Chętnie bym się skusiła, wiesz, jak lubię serniki :)
OdpowiedzUsuńAj...od razu pachnie latem :) Wspaniale wygląda i na pewno tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńMajanko- ja tez, uwielbiam..
OdpowiedzUsuńArven- lubie takie uklony w strone lata, kiedy za oknem szaro-buro..