wtorek, 1 października 2013
Bułeczki śniadaniowe
Dzieci szczegolnie uwielbiaja bułeczki, zawsze wygrywają z kromką nawet najlepszego chleba.
Trudno im sie dziwic, kiedy wyglądają tak apetycznie.
Dzisiejsze bułeczki są zdrowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.
Znalazłam je tu
http://foodtowarmthesoul.wordpress.com/2013/09/15/buleczki-sniadaniowe/
i bardzo serdecznie polecam:)
3 gramy świeżych drożdży lub 1 gram suchych
300 gram wody o temperaturze pokojowej
200 gram mąki chlebowej
120 gram mąki zwykłej
72 gram mąki pszennej razowej
1 1/2 lyzeczki soli morskiej
Wieczor poprzedzajacy pieczenie
świeże drozdze rozpuszczamy w wodzie, suche mieszamy z mąka i solą.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w duzej misce, uzyskamy kleiste ciasto, ktore przykrywamy sciereczką i zostawiamy na blacie do dnia nastepnego.
Rano
wyciągamy ciasto na oproszony mąka blat, składamy chwytając za brzegi ciasta w koperte, nastepnie kroimy na 8 częsci i układamy na wylozonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrosnięcia.
Wyrośniete bułeczki wkładamy do nagrzanego do 250 st piekarnika- ja moge swoj nagrzac tylko do 230 i tak tez zrobilam,(mozna spryskac wodą piekarnik,wtedy bułeczki będą bardziej chrupiące), po 15 min obnizamy do 210 i dopiekamy jeszcze 5 min. Studzimy na kratce.
serdecznie zapraszam:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajnie, że smakują dzieciakom :) pozdrawiamy Dublin
OdpowiedzUsuńSzkocja ;)
stokrotnie odwzajemniam pozdrowienia i raz jeszcze za przepis dziękuje:)
UsuńŚwietne bułeczki! Na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńA ja dawno nie robiłam bułeczek.
Madziu nic nie stoi na przeszkodzie:)
UsuńTe bułeczki uśmiechają się ! Do mnie ,normalnie .Widzę to .
OdpowiedzUsuńnie przecze wcale, te sie usmiecham:)
UsuńUwielbiam, gdy bułeczki są nacięte w taki sposób:) ...no i bułeczki zawsze wygrywają:) buziaki
OdpowiedzUsuńzgadzam sie w zupelnosci, buziaczki:)
OdpowiedzUsuń