Powiem tak- podbiły nasze serca, wszelakie buleczki drozdzowe nadziewane wędlinką i serem.
Robię je coraz czesciej i wcale sie nie przejadly..( tak mi to dziwnie zabrzmialo ale chyba domyslacie sie, o co mi chodzi). Tym razem slimaczki, pyszne, idealne na sniadanko, kolacje i przekąske w razie nieprzewidzianego napadu glodu.
przepis na ciasto taki sam jak tu
http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/04/mini-pizzerinki.html
1,5 szklanki cieplej wody
1 lyzka cukru
1 lyzka suszonych drozdzy
1 lyzeczka soli
4,5 szklanki mąki pszennej
dodatkowo
2 lyzki roztopionego masla
plastry szynki
starty zolty ser
Skladniki ciasta mieszamy w duzej misce, nastepnie wyrabiamy ciasto tak dlugo, az bedzie ładnie odchodzilo od ręki, wkladamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrosnięcia na okolo godzine.
Po tym czasie rozwalkowujemy ciasto na prostokąt, lekko smarujemy roztopionym maselkiem a nastepnie kladziemy plastry szynki oraz starty ser zolty.
nastepnie zwijamy ciasto w rolade i kroimy na nieduze kawalki
ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 min i pieczemy w 200 st do lekkiego zbrazowienia.
bez zbednych formalnosci zapraszam Was na drozdzowego slimaczka z szynka i serem
smacznego!
Ślimaczki zachwycające !
OdpowiedzUsuńSamantho dziekuje, polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńsuper sprawa! zamiast nudnych bułek z szynką i serem ;]
OdpowiedzUsuńna ciepło bym chyba ze szesć zdołała zjeść!
Karmel-itko, oj mozna... sama zjadlam więcej-duzo więcej- niz powinnam.
OdpowiedzUsuńWszystkie moje .Pycha
OdpowiedzUsuńLutka- no problem, robie je hurtowo..
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł z tymi ślimaczkami;)
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna- u nas sie sprawdzil, wszyscy lubimy takie cieple drozdzowe kanapki..
OdpowiedzUsuń