czwartek, 19 stycznia 2012

chleb z płatkami owsianymi


To jeden z tych chlebkow szybkich i latwych, znaleziony dawno temu tutaj

http://kuchareczkaagusia.blogspot.com/2010/04/chleb-z-patkami-owsianymi.html

smaczny i sliczny..



skladniki- zwykle robie z polowy porcji, wychodzi jedna srednia keksowka

1 litr ciepłej wody
8 pełnych łyżek płatków owsianych
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
5 dkg świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej



Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże. Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne. Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 na 20. Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem,( ja posypuje mąką) włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C. Piec około 1 godziny.Jak z polowy to oczywiscie mniej, ja pieke ok 40 min z parą.







zachecam wszystkich, sprobujcie, bo blyskawicznie sie go robi i ze smakiem zajada.




10 komentarzy:

  1. Angie- dziekuje i zachecam do upieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziel się chociaż kromeczką .Cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie pękł!robiłam niedawno,niezapomniany smak;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lutka- jasne, zapraszam
    Monisia- prawda, ze fajny?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te pękniecia na Twoim chlebie ....jak Ty to robisz, ze one są tak malownicze?? cudownosci bochenek wychodzi z tego przepisu:) pozdrawiam Basiu

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolusia, nie nacinam chleba, bo mi to nie wychodzi, a jak sam popęka to bardziej mi sie podoba. Do tego zazwyczaj pieke z wodą umieszczoną na spodzie piekarnika, wiec skorka sama w sobie jest ladna i chrupiąca, a do tego jak popęka to dodaje chlebkowi uroku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę piękny ! :-) Podoba mi się Twój bochenek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej robię ten chleb chyba po raz 5-ty i pragnę Ci podziękować za ten przepis. Zawsze mi wychodzi a do tego przygotowanie jest ekspresowe. A że jestem akurat w Stanach i tu dobrego chleba jak na lekarstwo... to ten piękę przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń