sobota, 17 marca 2012

kruche ciasto z jabłkami i brzoskwiniami


Dzis w Irlandii wszędzie dominuje zielen, kolorowa parada z okazji Dnia Sw.Patryka juz sie skonczyla, ale na ulicach wciąz mnostwo strojnych w narodowe barwy Irlandczykow. Piwo poleje się dzis strumieniami, a najblizsze dwa dni to dni ustawowo wolne od pracy, bo po takim swiecie odpocząc trzeba tez godnie...
Niezaleznie od trunkow - (ja uzalezniona jestem od kawy, a reszta moze byc, a nie musi)- cos slodkiego by sie przydalo. Tak wiec proponuje tym razem pyszne kruche ciasto z musem jablkowo- brzoskwiniowym.
Skorzystalam z przepisu Mariszki

http://ucztalasucha.blogspot.com/2012/03/szarlotka.html


Ciasto bardzo nam smakuje, spod znakomity, warstwa jablek z domieszką brzoskwin dominuje, potem beza o smaku zurawinowym i w koncu kruchutka warstwa ciasta. Pycha! Bardzo wszystkim polecam a Mariszce dziekuje za wspanialy przepis.



skladniki ciasta

300 g mąki
150 g margaryny do pieczenia (schłodzonej w lodówce)
5 żółtek
70 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta do posypania

jablka

ja uzylam dwoch sloiczkow gotowych smazonych jablek z brzoskwiniami, w sumie ok 1,5 kg

skladniki piany

5 białek
70 g cukru
1 kisiel bez cukru - dalam zurawinowy

skladniki kruszonki

100 g mąki
50 g wiórków kokosowych (ewentualnie bez wiórków, wtedy zastępujemy je mąką)
100 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g margaryny

jesli przygotowujemy sami mase jablkową potrzebowac bedziemy

2-2,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta, antonówka)
3-6 łyżek cukru (zależy od tego czy jabłka sę słodkie czy kwaśne)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
pokrojone jablka z cukrami podlewamy woda i podsmazamy ok 15 min do wyparowania plynu, dodajemy cynamon i odstawiamy.

Mąkę na kruszonkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrami. Dodajemy pokrojoną na bardzo małe kawałeczki (lub startą na tarce) margarynę i rozcieramy palcami aż powstanie sypka kruszonka. Wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Blaszkę o wielkości 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciasto kruche

Mąkę na ciasto mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i cukier i zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie jabłka.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodając na końcu cukier i kisiel.
Na jabłka wykładamy pianę z białek, a na nią kruszonkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 175ºC przez ok. 50-55 min




i jeszcze Patrykowo






8 komentarzy:

  1. Iza- dziękuje i zapraszam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ty to robisz ,że Twoje ciacha są zawsze takie cudne?.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Lutka- ja tylko wypiekam, to przepisy sa rewelacyjne, ale dzieki bardzo za mile slowa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko- dzieki, zapraszam na kęsa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Basieńko to ciasto wyglada naprawdę rewelacyjnie ....a Św. Patryka zazdroszczę ...bo słyszałam, ze w te Święto cudownie u Was:) buziaczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolunia- swieto to glownie parada w poludnie, bardzo kolorowa i pelna cudacznych postaci, ale kiedy nie ma ladnej pogody, to nie chce sie isc...natomiast wieczorami puby, morze piwska i kac dnia nastepnego...Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń