środa, 11 lipca 2012

zapiekanka z mięsa mielonego z ryzem


Znalazlam ją na tym blogu

http://zmojejkuchni.blogspot.ie/2012/03/zapiekanka-z-mielonego-miesa-z-ryzem.html

i od razu wiedzialam, ze musze sprobowac. Ze względu na upodobania naszej najmlodszej latorosli odstąpilam od curry, choc obiecalam sobie, ze i w oryginale sprobuje tej potrawy.
Zrobilam duzo większą porcje niz w przepisie- jednak jest nas cala piąteczka i podejrzewalam, ze nikt nie bedzie grymasil. Pod koniec dnia blaszka byla pusta...





Ani bardzo dziekuje za pyszny przepis i bardzo go wszystkim polecam

Cytuje dokladnie proporcje a bloga Ani, kazdy moze je dostosowac do wlasnych potrzeb


opakowanie mięsa mielonego (może być z indyka lub mieszane - wg uznania)
2 torebki ryżu
ok 3 pomidory
cebula
1-2 ząbki czosnku
oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, curry
oliwa
ser żółty lub mozarella (do posypania)


Ugotować ryż i przestudzić, a następnie wymieszać z curry. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami (od dołu)

1/2 pomidorów
1/2 ryżu
mięso mielone
reszta ryżu
reszta pomidorów
ser



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30min.

polecam wszystkim serdecznie


18 komentarzy:

  1. O, musi być pyszna. Naprawdę smacznie wygląda:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna ta zapiekanka Basiu. :) Zjadłabym na obiadek chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na mięso mielone, pysznie i bardzo zachęcająco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Samantho- dziekuje i polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z mielonym to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Lutka- pewnie, ze pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie wszelkiego rodzaju zapiekanki ...ale takiej z mięsem i ryzem jeszcze nie jadłam ....a brzmi bardzo, bardzo smakowicie:) buziaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jolus- to taki farsz gołąbkowy w formie zapiekanki ale pyszne to jest wiec polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietna ,dzis zrobilam , troszke wiecej trzeba przyprawic , bo jest bardzo lagodna ale mozna to zrobic juz na talerzu :D mojej 9 latce smakowalo czyli jest dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli coreczka zaakceptowała to najlepszy komplement bo dzieciom trudno dogodzic, cos o tym wiem bo mam między innymi szesciolatke bardzo grymasząca przy jedzeniu... serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  10. Musi byc pyszna taka zapiekanka,w Lidlu mięsko mielone w promocji więc zrobię tą pyszną zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze warto sprobowac, a jesli Wam posmakuje będzie mi bardzo milo:)

      Usuń
  11. Zapiekanka rewelacyjna,wzbogaciłam ja dodatkowo papryka w kosteczke lekko podduszonej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł, papryka z pewnoscia dodała potrawie smaczku:) cieszę sie, ze smakowało.

      Usuń
  12. Super :) polecam zastosowac ryz brazowy (al dente) troszke inny smak no i zdrowszy :) Przed posypaniem serem, polecam 'podlac' to wszystko jogurtem greckim wtedy bedzie ta potrawa bardziej 'mokra' no chyba ze ktos preferuje sucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuje za porady z ktorych bardzo chetnie skorzystam. Z jogurtem jeszcze nie probowałam, ale jestem przekonana,ze potrawa zyska na smaku:)

      Usuń
  13. Zrobiłaś mi ochotę, zaraz lecę zrobić :) dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń