wtorek, 17 stycznia 2012
classic white loaf
Szybki, bialy chlebek drozdzowy, ktory wypiekam, gdy mam za malo zakwasu lub czasu na wyrastanie z jego udzialem.
skladniki
700 g mąki pszennej chlebowej
1 lyzka soli
25 g masla
1 lyzeczka cukru
2 lyzeczki drozdzy suszonych
150 ml mleka
300 ml cieplej wody
Przesiac mąke do duzej miski, dodac sol,drozdze, wymieszac. Dodac roztopione maslo, cukier, mleko i wode. Wymieszac a nastepnie wyrobic gladkie ciasto. Jesli potrzeba dodac wiecej wody lub mąki, aby ciasto bylo plastyczne i ladnie sie formowalo. Przykryc folią i odstawic do wyrastania w cieplym miejscu na godzine. Ponownie wyrobic na oproszonej mąką powierzchni i uformowac jeden duzy lub 2 mniejsze bochenki. Umiescic w wysmarowanej maslem i posypanej bulką formie,(ew 2 keksowkach).
Ponownie przykryc folia i odstawic na ok pol godziny.
Piekarnik nagrzac do 220 st C.
Mozna przed pieczeniem posypac mąką lub posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 st przez 15 min, obnizyc temp do 200 st i piec jeszcze 20-25 min.
Studzic na kratce.
Chleb jest bardzo smaczny, wiec polecam wszystkim jak alternatywny do pieczywa na zakwasie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapisuję do zrobienia..Pięknie wygląda..
OdpowiedzUsuńprzepis pochodzi z mojej ulubionej ksiązeczki, bardzo polecam, szybki i smaczny chlebek. Wkrotce jego modyfikacja, tez ciekawa wersja, zapraszam.
OdpowiedzUsuńBasiu Twoje chlebki to juz mistrzostwo swiata:) Ja zaraz robie zaczyn na nasz domowy klasyk:) buziak
OdpowiedzUsuńJolus daleko mi jeszcze do twoich "klasykow"
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią wykorzystam ten przepis, bo to jest taką 'buła' o którą mnie dręczy moja Zuzia. W końcu będę mogła jej upiec:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cudownie wygląda! Z dżemem bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTwoje drożdżowe wypieki zawsze powodują mój niemy zachwyt .Cudo
OdpowiedzUsuńAsiek- zachecam gorąco i buziaki dla Zuzi
OdpowiedzUsuńMajanko-dla Ciebie z dzemem, czestuje sie, prosze..
Lutka- a ja do Ciebie wpadam na mięsko...