wtorek, 24 stycznia 2012
drozdzowka do kawy
Lub ze szklanka zimnego mleka - idealnie.
To typowe slodkie ciasto drozdzowe, wzbogacone jednak jablkami, wisniami i cynamonem.
Nie jest suche, utarte jablka powoduja, ze jest wilgotne a wisnie dodaja mu smaczku..
skladniki
1 jajko
150 ml cieplej wody
75 g jablek startych na tarce o duzych oczkach
450 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
2 lyzki mleka w proszku
50 g cukru
40 g roztopionego masla
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
225 g wisni- moga byc mrozone
1 lyzeczka cynamonu
Mąke, drozdze suche,sol, mleko w proszku, cukier wymieszac w misce, dodac roztopione maslo, wode, zamieszac i wyrabiac ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodac utarte jablka, wyrabiac dalej az przestanie kleic sie do rąk.Przykryc i odstawic do wyrastania.Wyrosniete ciasto rozwalkowac na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, rozlozyc na nim wisnie i zrolowac. Połączyc konce walka tworząc okrąg i umiescic w okrąglej formie- tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawic do wyrastania na ok 30 min, w tym czasie rozgrzac piekarnik do temp 190 st C.
Wierzch mozna posmarowac jajkiem roztrzepanym z 1 lyzką cukru demerara i posypac platkami migdalow.
Piec 30-35 min, az ciasto ladnie zbrązowieje.
Zostawic do ostudzenia. Mozna zamiast warstwy cukrowo-jajecznej posypac po upieczeniu cukrem pudrem.
Goraco zapraszam na szklaneczke mleka z drozdzowką..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda...az mi w brzuszku burczy!
OdpowiedzUsuńzatem czestuj sie, zapraszam..
OdpowiedzUsuńja bym wypiła kakao i zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl, drozdzowka i kakao zalatwia kazdy glod...
OdpowiedzUsuńJejku,jaka pysznaaaaaaaaa! :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam oglądać Twoje drożdżowe wypieki ,ale nie lubię się ośliniać .
OdpowiedzUsuńZ mleczkiem taka pulchna i z takim nadzieniem toż to miodzio
Uwielbiam wszystko co drożdżowe ...to ciasto ma w sobie coś, coś co sprawia, ze się ga się po nie bardzo chętnie:) buziak Basiu:)
OdpowiedzUsuń