środa, 25 stycznia 2012

fusilli z boczkiem, chilli i pomidorami

Makaronowa propozycja obiadowa, nieco ostra, ale jak ktos lubi takie pikantne potrawy, z pewnoscia bedzie uatysfakcjonowany. Latwe i szybkie w przygotowaniu, polecam nie tylko zapracowanym.
przepis z ksiazeczki
Wloskie dania z makaronem


skladniki

4 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
250 g pokrojonego w kostke, surowego boczku
1 lyzeczka chilli w proszku - dla nas bylo nieco za ostre, wiec mozna dac mniej
1/2 szklanki bialego, wytrawnego wina
1 drobno posiekana cebula
sol do smaku
2 szklanki krojonych pomidorow z puszki
4 szklanki makaronu fusilli
ew 6 lyzek startego parmezanu



Rozgrzewamy 2 lyzki oliwy na duzej pateni z grubym dnem, smazymy boczek i chilli ok 2-3 minuty, az zacznie wytapiac sie tluszcz. Wlewamy wino i podgrzewamy znow ok 2-3 min, az objetosc plynu zmniejszy sie o polowe. Zmniejszamy ogien, dodajemy cebule i 1/2 lyzeczki soli. Smazymy bez przykrycia ok 10 min, od czasu do czasu mieszając, az cebula zmięknie. Dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem 20-25 min, az sos zgestnieje. Gdyby byl za gesty, rozrzedzamy go 2 lyzkami goracej wody. Przyprawiamy do smaku.
Gotujemy makaron w duzej ilosci wody, az bedzie al dente. Odcedzamy, mieszamy z reszta oliwy. Podajemy z sosem i startym parmezanem.


5 komentarzy:

  1. Toi coś dla mnie - jestem miłośniczką ostrości i makaronów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie ostre, a do tego jestem makaroniara, wiec potrawa w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda - ta potrawa jest rzeczywiscie pikantna, jesli lubisz, zapraszam...
    Maggie- ja tez lubie makaron,zwlaszcza z ciekawymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń