niedziela, 8 stycznia 2012

szynka z cebulką i pomidorkami koktajlowymi

Na niedzielny obiadek zaplanowałam pieczen z szynki. Wypatrzylam nawet interesujący przepis u Lutki(pozdrowionka) ale jak to z planami bywa zawalilam ze skladnikami. Zapomnialam o boczku, a byl dosc istotny w przepisie. Przyszlo mi zdac sie na to, co mialam pod reką i tak powstała szynka pieczona z cebulką, pomidorkami koktajlowymi i przyprawiona ziolami.
do przygotowania dania potrzebowalam ok kilograma szynki wieprzowej 2 cebule kilka pomidorkow koktajlowych ok 400 ml bulionu z kostki przyprawy; sol, pieprz, ziele ang, lisc laurowy, lubczyk, natka pietruszki 3 ząbki czosnku brytfanke wysmarowalam smalcem, ulozylam plastry umytej, pokrojonej w grube plastry szynki, posolilam, dodalam pokrojoną w krązki cebulke i reszte przypraw oraz czosnek.
Tak przygotowane mięso wlozylam do nagrzanego do 200 stC piekarnika i pieklam ponad godzine, co jakis czas podlewając bulionem.
podalam z pieczonymi ziemniaczkami i surowką z pora
zapraszam wszystkich serdecznie.

5 komentarzy:

  1. Taki obiad w zimowy dzień smakuje wspaniale, pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu obiadek nam smakowal, a u nas pogoda dzis byla iscie wiosenna.Pozdrawiam rowniez..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i to bardzo! Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja szyneczka wygląda mega smakowicie .Kurka musiała być pyszna !!! Zapiszę sobie i zrobię ,a co tam

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko- dziekuje i polecam
    Lutka- pewnie,ze zrob...co to komu szkodzi...

    OdpowiedzUsuń