piątek, 24 lutego 2012
chocolate chiffon cake
Prawdziwie czekoladowe, wilgotne, wysokie i bardzo smaczne.
Mozna przekladac je masą, mozna podawac z polewą i owocami.
Bardzo serdecznie polecam.
przepis pochodzi ze zbiorow Giny Steer, nieco zmodyfikowany
potrzebujemy
50 g kakao nieslodzonego
300g mąki samorosnącej lub m.pszennej wymieszanej z lyzeczką proszku do pieczenia
350g cukru do wypiekow
7 jajek- osobno bialka i zoltka
125ml oleju
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Tortownice wykladamy papierem do pieczenia
Kakao rozpuszczamy w 175 ml wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia.
Mąke i 350 g cukru mieszamy w duzej misce, dodajemy przestudzone kakao, zoltka, olej i ekstrakt waniliowy.
Ucieramy, az bedzie gladkie.
Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Przekladamy do tortownicy i pieczemy godzine, studzimy.
Wystudzone ciasto polewamy polewą, mozna tez przelozyc masą czekoladową- ja tego nie zrobilam ze wzgladu na pozną pore, ale postaram sie w niedlugim czasie zrobic to ciasto rowniez w tej wzbogaconej wersji i pokazac na blogu. Ozdabiamy wg upodoban wiorkami kokosowymi lub owocami.
czestujcie sie, zapraszam...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
te owoce na wierzchu... mniam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
najserdeczniej dziekuje
OdpowiedzUsuńNo nie będę mogła spać! Ja chcę kawałek, choć malutki....
OdpowiedzUsuńAniu ciasto jest pokaznych rozmiarow, mozesz zaliczyc spory kawalek...
OdpowiedzUsuńO mniam ! Wspaniałe! Ma cudowną konsystencję.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda nagłówek u Ciebie Basiu.
Pozdrowionka.
Znakomite ciasto, na pewno pyszne, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciasto super, a te ozdoby z owoców bardzo smakowite
OdpowiedzUsuńMajanko, bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńSamantha- pyszne, zachecam
Magda- dzieki i zapraszam
Basieńko rewqelacyjne to ciasto i jakie szybkie:) musze je upiec, bo lubię takie ciacha:) mniami:)
OdpowiedzUsuńJolusia, zachecam bardzo bo w moim przypadku okazalo sie niezawodne. Łamałam wszystkie zasady po kolei- od studzenia kako( nie wystudzilam), poprzez niedokladne mieszanie i ogolnie robilam szybko i byle jak- a wyszlo cudowne. najlepsze z czekoladowych, jakie jadlam.
OdpowiedzUsuńMogę kawałeczek ? Ten z truskawkami ? Jejka wygląda pysznie .Ja jednak nie mogę po nocach oglądać takich rzeczy .Potem mam dziwnie słodkie sny
OdpowiedzUsuńjasne, czestuj sie i jesli masz miec po tym slodkie sny, to prosze jak najwięcej...
OdpowiedzUsuń