środa, 15 lutego 2012
cytrusowy przekladaniec z kremem toffi
Slodkie, z wyraznym cytrusowym akcentem, takie sloneczne i szybkie ciasto na popoludnie przy kawie.
Dodatek owocow wyraznie go orzezwia, dodaje kolorytu i smaczku.
skladniki na ciasto
6 jajek
160 g cukru
skorka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
1 lyzka soku z cytryny
50g wiorkow kokosowych
150g mąki pszennej
Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier i ubijamy dalej do podwojenia objętosci.
Sciagamy z ognia, dodajemy skorki z cytrusow, sok cytrynowy, wiorki kokosowe i przesiewamy make. mieszamy dokladnie i dzielimy mase na 3 czesci, z kazdej pieczemy blat w 180 st C ok 25 min.
masa budyniowa
1,5 szklanki mleka
1 budyn o smaku toffi lub waniliowym
2 lyzki mleka
pol kostki masla
Gotujemy budyn z cukrem i studzimy, maslo ucieramy i dodajemy zimny budyn.
Gotową masą przekladamy placki.
Dekorujemy owocami
szybko, smacznie i kolorowo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam ciasta z cytrusowym dodatkiem, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńdzięki, zapraszam na kawaleczek cytrusowej slodyczy...
OdpowiedzUsuńOjej,jaki ładny!:)
OdpowiedzUsuńMajanko, tak mi sie skojarzyl z latem, wiec zrobilam...
OdpowiedzUsuńto ja najpierw to ciacho, a później te pralinki poproszę:) cudownie kolorowy wypiek Basiu:) buziaka zasyłam:)
OdpowiedzUsuńJolus czestuj sie do woli...
OdpowiedzUsuńZ kremem toffi ,o cytrusowym smaku toż to ideał .Wygląda cudownie
OdpowiedzUsuń