środa, 15 lutego 2012

cytrusowy przekladaniec z kremem toffi


Slodkie, z wyraznym cytrusowym akcentem, takie sloneczne i szybkie ciasto na popoludnie przy kawie.

Dodatek owocow wyraznie go orzezwia, dodaje kolorytu i smaczku.


skladniki na ciasto

6 jajek
160 g cukru
skorka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
1 lyzka soku z cytryny
50g wiorkow kokosowych
150g mąki pszennej

Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier i ubijamy dalej do podwojenia objętosci.
Sciagamy z ognia, dodajemy skorki z cytrusow, sok cytrynowy, wiorki kokosowe i przesiewamy make. mieszamy dokladnie i dzielimy mase na 3 czesci, z kazdej pieczemy blat w 180 st C ok 25 min.

masa budyniowa

1,5 szklanki mleka
1 budyn o smaku toffi lub waniliowym
2 lyzki mleka
pol kostki masla

Gotujemy budyn z cukrem i studzimy, maslo ucieramy i dodajemy zimny budyn.
Gotową masą przekladamy placki.
Dekorujemy owocami

szybko, smacznie i kolorowo.






8 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z cytrusowym dodatkiem, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki, zapraszam na kawaleczek cytrusowej slodyczy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, tak mi sie skojarzyl z latem, wiec zrobilam...

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja najpierw to ciacho, a później te pralinki poproszę:) cudownie kolorowy wypiek Basiu:) buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus czestuj sie do woli...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kremem toffi ,o cytrusowym smaku toż to ideał .Wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń