czwartek, 23 lutego 2012

pyszny chleb razowy na zakwasie


Wracam do tematu pieczywa, tematu dla mnie podstawowego bo piekę bardzo często i dobry chlebek jest dla mnie rownie wazny jak obiad czy slodkie ciasto na weekend. Często uciekam do wypiekow drozdzowych, bo szybko i calkiem smacznie, a nie zawsze jest czas na zabawe z zakwasowcem. Kiedy jednak moge sobie czasowo na to pozwolic, zdecydowanie siegam po przepisy na dlugo wyrastajace, przesmaczne chleby na zakwasie.
Ten przepis wykorzystuje najczęsciej, w roznych kombinacjach i zawsze sie udaje. Mirabbelko- dzieki za te recepture, chleb jest niesamowity.

przepis

http://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t3482.html





zaczyn


1/2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego
ok 1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki zytniej razowej
lub
2 szklanki mąki pszennej razowej
lub
pol na pol

calosc mieszamy i odstawiamy na min 2-5 godz, ja zostawiam zawsze na noc.




do zaczynu dodajemy kolejno
1,5 szklanki wody
1 lyzke soli
1 lyzke cukru ciemnego
1 lyzke oliwy
ok 4 szklanek mąki pszennej razowej- ja tym razem dalam 2 szkl mąki razowej i 2 szkl mąki bialej chlebowej

calosc mieszamy ok 10 min, az widac bedzie tworzące sie bąbelki. Odstawic pod przykryciem- ja zawsze przykrywam folia aluminiową i na to jeszcze sciereczka kuchenna, doskonale i szybko wyrasta- na ok godzine lub dluzej, zeby wyroslo.
Po tym czasie przekladamy do foremek i znow odstawiamy. Foremke wykladam wczesniej papierem do pieczenia.Po kolejnym wyrastaniu wkladam chlebek do piekarnika nagrzanego do 230 st , na dole ustawiam pojemnik z wodą i pieke 15 min, zmniejszam temp do 200 st i pieke jeszcze pol godziny.

w kwestii pieczenia tego chlebka polecam spojrzec na przepis Mirabbelki, ona robi to inaczej i dokladnie wyjasnia po kolei, co i jak nalezy zrobic. Polecam wszystkim serdecznie ten przepis, warto go przetestowac w swojej kuchni.






13 komentarzy:

  1. Piękny! Zjadłabym kromkę z masłem i pomidorem o :)
    Pozdrowienia Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, wyszly dwa solidne bochenki wiec kromeczek mam pod dostatkiem. Pomidorki tez sie znajdą, nie bacząc na sezon bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie pieczesz najpiękniejsze chleby pod slońcem

    OdpowiedzUsuń
  4. oj Lutka, do prawdziwych chlebow mam jeszcze bardzo daleko...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze bazuję na powyższym przepisie, ale używam tylko mąkę żytnią i wychodzi świetny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu, czy do tego chlebka mogę dosypać jakieś ziarenka? np. słonecznik,dynia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alez oczywiscie, ziarenka dodatkowo wzbogacaja chlebek, ktory smakuje jeszcze lepiej.

      Usuń
  7. Bardzo dobry chleb,smakuje wszystkim. Dodaje ziarenka i jest wysmienity.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chleb, ktory traktuje jako baze i zmieniam rodzaje maki, dodaje ziarna i wychodzi wspanialy chleb ktory wszystkim smakuje. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. podpisuje sie obiema rękami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy Wody, to nie jest za mało do takiej ilości mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moj zakwas z reguły jest dosc płynny wiec ta ilosc wody mi wystarcza ale wiadomo, ze jej ilosc mozna regulowac. Jesli ciasto jest zbyt gęste, cięzko sie wyrabia koniecznie trzeba jej dodac wiecej bo chleb bedzie twardy, ale najlepiej zacząc wlasnie od takiej ilosci. Zależy to tez od rodzaju użytej mąki, kazda ma inną wilgotnosc wiec polecam dac szklanke, potem w razie potrzeby dodac wiecej. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. zaznacze tez, ze w przepisie jest podana ilosc mąki 2 szklanki jednej lub drugiej a nie obydwie razem, wazne zeby tego nie przeoczyc:)

      Usuń