sobota, 3 marca 2012

ciasteczka miodowo- imbirowo- cynamonowe


Idealne do przegryzania, chrupania, gdy ma sie ochotę na "male cos".
Robi sie je latwo i stosunkowo szybko.
Smakuja wybornie, zreszta połączenie miodu, imbiru i cynamonu musi dac błogi efekt.
Zapraszam serdecznie



autorstwa Giny Steer

potrzebne będa

65g cukru
1 lyzka masla
125g miodu
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli
1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
225 g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
75g czekolady do roztopienia


Rozgrzac piekarnik do 220 st C.
Forme wylozyc papierem do pieczenia.
Cukier, maslo i miod podgrzewac razem, az sie połączą.
Zdjac z ognia, przestudzic, dodac reszte skladnikow i wymieszac. Po uzyskaniu gladkiej kuli ciasta zawinąc je w folie i wlozyc do zamrazarki na pol godz.
Rozwalkowac na grubosc pol cm i wycinac foremką pożądane kształty.
Ukladac w foremce, piec 8- 10 min.
Przestudzic.

Roztopic czekolade, zanurzac w niej polowki ciastek i ukladac na papierze do zastygnięcia czekolady.
Przechowywac w zamkniętym pojemniku.

smacznego









7 komentarzy:

  1. Jakie fajne kształty .Świetne i do tego szybkościowe - to ja sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. lutka- polecam, na drugi dzien po upieczeniu są twarde, wiec dobrze je trzymac jak pierniczki w pudelku, wtedy amiekną.Najlepiej z kawalkiem jabluszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu dziekuje i pozdrawiam rowniez

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, takie ciasteczka nie mogą smakować źle:) ...a dodatkowo mają piękny kolor i ta czekolada na wierzchu kusi:) buziak Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasteczka, moje ulubione smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus- dzieki bardzo, milo wiedziec, ze ktos jeszcze lubi takie polączenia
    Samantha- bardzo sie ciesze i zapraszam do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń