Niesamowicie aromatyczne, cynamonowo- jablkowe ciasto polane pyszna polewą czekoladową, posypane orzechami.
Pycha! Znakomita alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.
Skorzystalam z przepisu z tej strony
http://www.mennonitegirlscancook.ca/search?updated-max=2012-02-27T00:15:00-08:00&max-results=7&reverse-paginate=true
skladniki ciasta
do odmierzania porcji uzylam miseczki o pojemnosci 240 ml, moze byc kubeczek, mozna tez warzyc na wadze kuchennej potrzebną ilosc produktu.
1 miseczka oleju- 240g
4 jajka
1 miseczka cukru- dalam 200g
3 miseczki mąki pszennej- 500g
4 lyzeczki aromatu migdalowego- pominelam
4 lyzeczki proszku do pieczenia- nie jest pozniej wyczuwalny, a ciasto cięzkie wiec dalam tyle ile wymagal przepis
1/8 lyzeczki soli
1/4 filizanki soku wycisnietego z pomaranczy- 60g
nadzienie
4 jablka, obrane, pokrojone w kostke
1/3 miseczki brązowego cukru-80g
1 lyzka cynamonu
skladniki nadzienia wymieszac i odstawic.
Olej, cukier i jajka zmiksowac razem w misce. Osobno wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszac mase jajeczną z maką i proszkiem, dodac sok pomaranczowy, dobrze wymieszac mikserem- ciasto jest bardzo gęste. Wylozyc polowe ciasta do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tarta foremki- uzylam takiej na babke.Na to wykladamy polowe jablek, reszta ciasta i jablek. Lekko zamieszac wszystko widelcem lub nozem w celu uzyskania marmurkowego efektu. Wlozyc do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok godziny.
Po wystudzeniu polac polewą i udekorowac orzechami.
bardzo serdecznie wszystkim polecam
Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńAgatko- uwierz mi, ze smakuje wybornie...
OdpowiedzUsuńBasiu cudowne to ciasto ... a połączenie jabłek i orzechów jest zawsze niesamowite:) wielki buziaczek
OdpowiedzUsuńJolus- ciasto do kawki, jak znalazl...
OdpowiedzUsuńMniam, jakie ładne, apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńMajanko- dziekuje bardzo..
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie napakowane i pachnące ciacha .Wygląda super
OdpowiedzUsuńLutka-i smakuje pysznie..
OdpowiedzUsuń