poniedziałek, 12 marca 2012

w kolorach wiosny - zupa porowo pietruszkowa z ryżem

W powietrzu czuc juz nadchodząca wiosnę, niektore drzewa kwitną rozsiewając niesamowity zapach, krzewy przed naszym domkiem ewidentnie zwiastują koniec bialej pory roku.
I dobrze.
Pozostając w temacie-
-Zupka prawdziwie wiosenna, kolorowa z dominacją zieleni, lekka i pyszna.


skladniki

2 pory
3-4 marchewki
niepelna szklanka ryzu
bulion drobiowo- wolowy w kostce
2 lyzki masła
ulubione przyprawy( pieprz, vegeta, lubczyk)
natka pietruszki - pęczek

Do wody wrzucamy kostke rosolową, dodajemy pokrojona marchewke i zagotowujemy, zostawiamy na malym ogniu do chwili, az marchewka bedzie miekka. Na masle podsmazamy pokrojonegow polkrązki pora, dodajemy do zupy i dalej gotujemy ok 15 min. W osobnym garnku gotujemy ryz, gdy bedzie gotowy dodajemy do reszty. Przyprawiamy, dodajemy natke pietruszki i jeszcze podgotowujemy 2-3 min. Mozna doprawic smietaną.
Pyszna.
Polecam



5 komentarzy:

  1. Basieńko uwielbiam takie zupki ....czuje sie w nich wiosnę:) u mnie dziś kalafiorowa z koperkiem:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  2. Jolus- taka kalafiorowa tez mnie kusi bardzo, uwielbiam kalafior. Buzka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna ,chętnie bym podstawiła talerzyk .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. zupka pyszna, koniecznie gotowana na świeżym powietrzu :)
    nad ogniskiem, w kociołku wychodzi coś niezwykłego
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html

    OdpowiedzUsuń