środa, 18 kwietnia 2012

moje kaprysy- owsiany chleb z grillowanym kurczakiem

Wszystko mialo byc inaczej; typowy pszenny chlebek, drozdzowy-bez dodatkow, na szybko i co wyszlo?
Chleb z dodatkiem mąki owsianej, na zakwasie i z dodatkiem drobno pokrojonego, uprzednio zgrillowanego z cebulką kurczaka. I wiecie co? w zyciu chleb bardziej mi nie smakowal, choc dodatkow nie bylo wiele, przeszedl aromatem mięska i cebuli i sam ten zapach, jaki unosil sie pod koniec pieczenia byl zniewalający.
Troche dziwaczny, ale jesli ktos mialby ochote sprobowac-serdecznie zapraszam.


chlebek ten juz pieklam wczesniej, ale bez dodatkow

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/08/chlebek-z-dodatkiem-maki-owsianej.html

poprzedniego dnia



mieszamy ze sobą pol szklanki zakwasu -u mnie zytni

2 szklanki mąki pszennej chlebowej

szklanke wody

odstawiamy pod przykryciem na noc







nastepnego dnia dodajemy



szklanke mąki owsianej

3 szklanki mąki pszennej chlebowej

2 szklanki wody

lyzke soli

lyzke oliwy

opcjonalnie -jesli zalezy nam na czasie- odrobine drozdzy suszonych

dodatki- u mnie ok 5 lyzek drobno pokrojonego grillowanego razem z cebulką kurczaka







ciasto wyrabialam mieszając lyzką do momentu az ladnie odchodzilo od scianek miski i od samej lyzki. Odstawilam do podwojenia objetosci, przelozylam na omączony blat. Rozwalkowalam, na srodek rozlozylam kurczaka i zwinelam jak rolade. Przelozylam do 2 foremek-keksowek i ponownie odstawilam do wyrosniecia. Gotowe, wyrosniete chleby wstawialam do nagrzanego do 230 st piekarnika, umieszczając pod spodem naczynie z wodą. Po 10 min obnizylam temp do 200 st i dopiekalam 40 min.




6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten chlebek. Kiedyś robiłam chlebek z szynką w środku, dałam do niego też kurczaka, pyszny był.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dziwaki są najlepsze .Już czuję jak musiało pachnieć

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko- tez mam na uwadze taki z szynką, w zanadrzu kilka nowych przepisow wiec pewnie wkrotce i taki upieke
    lutka- ajc, jak pachnialo. Zreszta w smaku tez wyraznie wyczuwalny jest smak kurczaczka i cebulki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu miałaś rewelacyjny pomysł na chlebuś ....można do niego zużyć resztki wędlin i sera np .... a taka kromeczka to sama w sobie już jak kanapka:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb z kurczakiem, na to bym nie wpadła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus- masz calkowita rację. Buziaczki
    Panna Malwinna- ja tez wczesniej jakos nie probowalam, ale okazalo sie,ze warto...

    OdpowiedzUsuń