czwartek, 19 lipca 2012

ciemny zytni chleb polski WP# 105


Chlebek, ktorym dzis chcę Was poczęstowac to juz blogowa klasyka. Wypiekany glownie za sprawą weekendowej Piekarni

http://gospodarneszczescie.blogspot.ie/2011/02/podsumowanie-wp-104-i-zaproszenie-wp.html

Jest wyjątkowy, ale to nie powinno dziwic zwazywszy, ze autorem przepisu jest
Daniel Leader- uwielbiam jego chleby.
Ten ma spręzysty, smaczny miązsz z regularnymi dziurkami i pyszną, chrupiącą skorkę.
Gorąco polecam


Przepis cytuje z bloga Gospodarnego Szczęscia

Zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)
75g letniej wody
75g jasnej mąki żytniej

Przygotowanie: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
350g letniej wody
350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
150g mąki żytniej razowej
10g soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie

Przygotowanie: Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić w temp. pokojowej na 2 - 2 1/2 godz.

Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w wyłożonym ściereczką i omączonym koszu i przykryć folią.

Koszyk z chlebem odstawić, do wyrośnięcia na 1 1/2 - 2 godz, w temp. pokojowej.

Na 1 godz. przed pieczeniem rozgrzać piec z kamieniem, lub z blachą, do 200 st.C.
Chleb wyłożyć na łopatę, lekko posmarować wodą, opcjonalnie posypać ziarenkami kminku i naciąć.
Przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, piec z parą lub na dno piekarnika włożyć 3/4 szklanki kostek lodu.

Piec 40-50 min. Po wyjęciu wierzch chleba od razu posmarować wodą, jeśli chcemy by był błyszczący, studzić na kratce, ok 2 godz., wtedy też można go pokroić. Przechowywać w papierowej torebce.


13 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! U mnie też właśnie wyrasta chlebek:) Bo nie ma to jak swój...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu zgadzam sie w 100 proc w temacie domowego chleba, bardzo rzadko kupuje pieczywo a wypiekanie chlebka w domu sprawia mi ogromną frajdę.

      Usuń
  2. Basiu ja też dziś upiekłam kilka chlebków:). Znów będzie na tydzień, a jeszcze Przemko zabiera na męskie spotkanie pracowe :). Ten też znam, piekłam go i wiem, ze jest pyszny:). Twój ma fantastyczne dziury, takie jak lubie w chlebie ...a jakie mi najczęściej nie wychodzą:) Buziaczki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus Ty mnie urzeklas swoimi zytnimi chlebami, są cudowne. U mnie czesciej pszenne ale powoli to sie zmienia. Buziaki

      Usuń
    2. U mnie najczęściej znó żytnie:) ....nawt Olko się w nich rozkochał:) .... albo mieszane:) Polecam taki pszenny z prażona mąką zytnią, jest po prostu boski:) buziaczek

      Usuń
  3. Cudowny! uwielbiam domowe chleb, ten też znam i juz piekłam! pyszny Jest! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, ze wspanialy? Ja go jakos przeoczylam, ale teraz wjdzie na stale do mojego repertuaru chlebowego...pozdrawiam rowniez

      Usuń
  4. Chlebek znakomity, na pewno pyszny, fakt, że na zakwasie smakuje inaczej i pewnie lepiej jak na drożdżach ! Chlebkiem jestem zachwycona, pozdrawiam Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantho, ja ostatnio wypiekam na zmiane, raz drozdzowe a potem zakwasowce i powiem Ci, ze te drozdzowe tez nam bardzo smakują...

      Usuń
  5. Piękny jest ten chlebek! Ma idealne wnetrze. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko, pewnie jest Ci dobrze znany. Pozdrawiam rowniez serdecznie

      Usuń
  6. Jak zwykle pozostawiam bez komentarza ,bo moje zdanie na temat Twoich wypieków znasz .

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieje, ze sprostam temu zaufaniu co do moich wypiekow...

    OdpowiedzUsuń