sobota, 20 października 2012

Risotto zapiekane w papryczkach


Kuszą niemilosiernie te kolorowe warzywa i owoce, jesien znosi dary to i w kuchni bardziej kolorowo niz zwykle. Dzis papryka na talerzu, a w srodku klasyczne risotto, moze nie do konca klasyczne bo nie dodalam wina, tylko bulion, ale nadal bardzo smacznie.


risotto

skladniki na wypelnienie 6-7 papryk

2 male cebule
2 ząbki czosnku
30-40 dag ryzu
ok pol litra bulionu- u mnie z kurczaka
natka pietruszki,
sol, pieprz

Na oliwie podsmazamy posiekaną cebule i czosnek, wsypujemy sypki ryz i podsmazamy, az będzie szklisty. Zalewamy bulionem, tak aby przykryl ryz, przykrywamy i na malym ogniu dusimy, az wchlonie plyn. Dolewamy bulion ponownie i tak do momentu, az ryz bedzie miękki, ale nie rozgotowany.Doprawiamy , dodajemy posiekana natke,mozna wymieszac z podsmazonym kurczakiem, warzywami ( niestety nasza mała pociecha nie przepada za papryką a risotto i owszem zajada) a mozna wykorzystac do faszerowania papryk.


Papryki myjemy i osuszamy,scinamy od gory, wydrązamy , wypelniamy farszem i przykrywamy pozostalymi kapelusikami. Wkladamy do naczynia zaroodpornego, wlewamy troche bulionu i dusimy ok 40 min w 180 st.Pod koniec zdejmujemy kapelusiki, posypujemy startym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Przykrywamy kapelusikami i podajemy.

Zapraszam


















16 komentarzy:

  1. Mmm, smakowicie wyglądają te papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, ze te kolorki jesiennych warzyw są bardzo kuszące?

      Usuń
  2. Koniecznie muszę spróbować, pozdrawiam i zapraszam na kubeczkowe candy.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak pięknie i kolorowo ona wygląda:-)) Właśnie takie jadłam u Mamy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz sobie wyobrazam, jak musialy smakowac u Mamy, to najlepsza kuchnia na swiecie.

      Usuń
  4. Kusząca pięknymi kolorami i smakiem potrawa

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu ten rozpuszczony ser kusi niezmiernie ....bardzo smakowity obiadek:) buziaczki Kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubie taki rozpuszczony serek, ciągnacy, mniam. Buziaczek

      Usuń
  6. Ślicznie wyglada, i pyszna potrawa, nigdy bym nie wpadła na pomysł by risotto można schować w papryczkach, a jednak wygląda imponująco, a kapelusik bardzo urokliwy i jak najbardziej pasuje ! Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie niezmiernie, ze sie podoba i zapraszam na papryczke z wkladką. Buziaki

      Usuń
  7. uwielbiam faszerowaną paprykę, fajnie smakuje też grillowana
    http://www.zgrilla.pl/zielona-papryka-z-grilla-faszerowana-kasza-i-watrobka/
    co do farszu, kombinować można do woli ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za miłe i ciepłe słowa.Uwielbiam nadziewane papryczki.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń