sobota, 13 października 2012

Torcik tiramisu z wisniami


Smaku tiramisu opisywac nie ma potrzeby, kazdy zna, większosc lubi.
Torciki tego typu widzialam juz na blogach, zatem bez dodatkowych - zbędnych - slow przejde do sedna sprawy.


Przepis pochodzi prawie w calosci z CIASTA DOMOWE NR 181

Masa serowa

1 niepelna szklanka cukru
500g mascarpone
200g smietany 30%
4 zoltka

Ponadto

500g wisni
200 g podluznych biszkoptow- ja upieklam biszkopt i podzielilam na 3 blaty
1 kieliszek amaretto
4 lyzki kakao
1 lyzka kawy rozpuszczalnej



Żoltka utrzec z 8 lyzkami cukru. Dodawac po lyzce sera. Smietane z reszta cukru ubic na sztywną piane, dodawac do masy serowej po 1 lyzce.
Kawe rozpuscic w 100ml wrzątku, ostudzic. Wlac likier. Dno tortownicy wylozyc warstwą biszkoptow lub polozyc jeden z blatow biszkopta, skropic kawą. Na ciastkach ulozyc wydrylowane wisnie i czesc masy serowej. Wyrownac powierzchnie i ponownie ulozyc biszkopty - biszkopt- wisnie i mase serowa do wyczerpania skladnikow, moga byc 2 lub 3 warstwy. Calosc mozna ozdobic polewą lub posypac kakao. Ja dodatkowo posypalam orzechami.



Uwaga- masa wyszla mi troche za rzadka, wiec trudno bylo idealnie ukroic, ale smak pozostal kapitalny. Polecam i zapraszam.














9 komentarzy:

  1. O mniamku, Basiu, torcik nie dość, że uroczy to pyszne smaki.Po prostu super!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubie te smaki, zapraszam na kawal ciacha...

      Usuń
  2. Za taki torcik dałabym się pokroić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten pyszny deser mogę jeść codziennie ! Pięknie i przepysznie wygląda ! Wpadam na kawałeczek ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wyglada rewelacyjnie Basieńko:) ...a tiramisu to zdecydowanie moje smaki:) buziaczek Skarbie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolunia, z mysla o Tobie spora porcje odlozylam, tak myslalam, ze Ci zasmakuje...

      Usuń