wtorek, 16 października 2012

World Bread Day



Chlebowo dzis na blogach, bo i okazja po temu miła.
Wszystkim, ktorzy wypiekaja pieczywo w domu taki dzien nie jest obojętny, gromadzi pełnych zapału piekarzy, sprawia, ze w kuchni pachnie wyjątkowo. Zatem goszczą dzis na stołach bochenki przerozne, zytnie, pszenne i mieszane, buły i bagietki na drozdzach i zakwasie. I oby tak codziennie.

U mnie dzis drozdzowo, chleb przygotowywany od wczoraj, nieco inaczej uformowany niz zwykle ale jak swietowac to na calego.


A oto i receptura

Wczoraj

2 szklanki maki pszennej chlebowej
3/4 szklanki cieplej wody
1/8 lyzeczki suszonych drozdzy

wymieszałam, przykryłam i zostawiłam na noc.




Dzisiaj

Do wczorajszego zaczynu dodałam

2 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 do 1 szklanki wody- w zaleznosci od mąki
lyzka soli
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy

Wymieszalam wszystko razem, zagniotłam na oproszonym mąką blacie i zostawiłam pod przykryciem do wyrastania na okolo 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto zagniotłam raz jeszcze, podzieliłam na 2 czesci i uformowałam 2 wałki, ktore splotłam ze soba. Włozylam do przygotowanej wczesniej keksowki, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą i ponownie zostawiłam na połtorej godziny. Posypałam ziernami słonecznika i włozylam do piekarnika nagrzanego do 230 st C. Po 10 min zmniejszyłam do 200 st i dopiekałam kolejne poł godziny. Studziłam na kratce.


13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mozna sie uzaleznic, ja tak mam juz od prawie dwoch lat...

      Usuń
  2. Basieńko wspaniałe to Święto, prawda:)?? Tyle cudownych bochenków na blogach:) .... Twój ma cudowny, puchaty miękkisz:), chętnie zjadłabym dziś kolację u Ciebie:) Buziolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus, gdyby mozna bylo przemieszczac sie tak szybko jak Felix Baumgartner, niekoniecznie spadajac, byloby to calkiem realne. Tak czy inaczej zapraszam. Buziaczki, kochana.

      Usuń
  3. Basiu, piękny u Ciebie chlebek! Wspaniałe jest to święto, wszędzie tyle pachnących wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, ze chociaz tego dnia tyle chlebowych wypiekow na blogach. Pozdrawiam, Majanko swiątecznie.

      Usuń
  4. Basiu, masz rację bo nic nie zastąpi domowego pieczywa, nie ważne czy na drożdżach czy na zakwasie, najważniejsze że jest pyszny i domowy... Twój wyglada wspaniale, serdecznie pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda tylko, ze tak rzadko tyle chlebowych wypiekow pojawia sie na blogach, pozdrawiam Kasienko.

      Usuń
  5. Też miałam chlebek przygotować, ale niestety leżałam chora, i dziś jeszcze nie najlepiej...
    Chlebuś Basiu cudowny, bardzo pysznie wygląda i wspaniale, chrupiąca ma skórkę, jak zwykle doskonały ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co sie odwlecze...mam nadzieje, ze juz czujesz sie lepiej, buziaki zasylam.

      Usuń
  6. Przepraszam, a co oznacza mąka chlebowa? czy to jest zwykła mąką pszenna? z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam ;)

    Róża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka chlebowa- w tym przypadku pszenna typ 750 ( ale oczywiscie jest tez zytnia chlebowa,ktorej uzywamy do zakwasu i wypiekow zytnich lub pszenno zytnich). Mozna uzyc mąki pszennej np typ 550, typ mąki jest podany na opakowaniu. Gdybys jednak nie miala ochoty dopatrywac sie tych szczegolow, uzyj jakiejkolwiek bialej mąki pszennej. Pozdrawiam

      Usuń