sobota, 1 grudnia 2012
ciasto 3 w 1
Pod taką własnie nazwą znalazłam w internecie to ciasto autorstwa Anny Betlej z Bialego Boru i postanowiłam sprobowac. Jest to tak wersja zebry z kremem, tyle, ze bardziej kolorowa i bogatsza w smaku.
Wyszlo pyszne, ciekawe wizualnie i smakowo.
ciasto
5 jajek
160g mąki
220g cukru
1/2 szklanki oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiorkow kokosowych
1 lyzka kakao
1sloik dowolnego dzemu- pominelam
80g maku
Krem
w oryginale karpatkowy, u mnie budyniowy
2 budynie smietankowe ugotowane na zmniejszonej o 1/3 ilosci mleka i zmiksowane z maslem.
Bialka ubic z cukrem. Dodac zoltka, olej, mąke z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielic na 3 częsci.
Do pierwszej dodac suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiorki kokosowe.
Na wyłozoną papierem do pieczenia blachę nakładac po łyzce ciasta z kazdej porcji.
Piec 30 min w 180 st
Ostudzic, przelozyc dzemem i dowolnym kremem.
Zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak z wiórkami to musi byc pyszne ,a do tego bardzo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńkokos, mak i kakao w jednym ciescie i do tego krem- sporo smakow ale przyjemny efekt
UsuńBardzo ładnie się prezentuje i na pewno tak tez smakuje. Tyle dobroci w jednym cieście.
OdpowiedzUsuń:)
Majanko wsrod moich ulubiencow znajduja sie glownie serniki, szarlotki i drozdzowe ale na takie ciacho- misz masz tez czasem mam ochote.
UsuńU Ciebie to jak zwykle trudno się zdecydowac który fajniejszy i pyszniejszy !
OdpowiedzUsuńzapraszam, sprobuj i oceń, szklaneczka cieplej herbatki tez sie znajdzie.
UsuńUwielbiam krem budyniowy!
OdpowiedzUsuńW ogóle to mi się właśnie budyniu zachciało, a w domu ani tyci mleka, heh...
oj przykra sytuacja, bez mleka w tym względzie bedzie cięzko..moze do jutra ochota nie przeminie, kupisz mleko i bedzie ok. Podrawiam
Usuń