poniedziałek, 7 października 2013

Breadsticks- pyszne paluszki drozdzowe z serem i bekonem



Idealna alternatywa dla popcornu, chipsow i innych "telewizyjnych" przekąsek.
Dodatkowy, ale nie mniej ważny atut, to krotki czas przygotowania.
Mimo, iz to ciasto drozdzowe, nie musimy czekac godzine na wyrastanie, piecze sie tez szybciutko a najsmaczniejsze są oczywiscie jeszcze ciepłe.
Dodatki- moga byc najzwyklejsze- sol, sezam, mak, u mnie tym razem bekon i ser żółty.
Smakują wybornie, zapraszam



Przepis znaleziony tu

http://www.sixsistersstuff.com/2011/08/homemade-pizza-factory-breadsticks.html


potrzebujemy

1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 łyżka drożdzy suszonych

Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

Po tym czasie dodajemy

3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczke soli

Całosc mieszamy, zagniatamy, można przy użyciu miksera lub ręką, odstawiamy na około 10 minut.
Wykładamy ciasto na posypany mąką blat, wałkujemy i smarujemy roztopionym masełkiem, posypujemy solą.





Ja zamiast soli uzylam pokrojonego drobno bekonu i sera zoltego. Radełkiem tniemy na paski o szer ok 1cm, składamy kazdy pasek w połowie i skręcamy razem.




Umieszczamy nasze paluszki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawiamy na około 20 minut.
Pieczemy w 200 st około 15- 20 minut


Dodatkowo po upieczeniu mozna posmarowac masełkiem czosnkowym i posypac solą ale moje serowo- bekonowe juz tego nie potrzebowały.

serdecznie zapraszam:)





9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. u nas są niezastąpione podczas ogladania futbolowych potyczek, ale sprawdza sie w kazdej sytuacji. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. jakie one fajne! Przydałyby mi się na piątkowy meczyk ;-)
    Pozdrowionka Basiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprawdzą sie idealnie Madziu,moje najblizsze paluchy beda z maselkiem i cynamonem :)

      Usuń
  3. No dobra przekupiłaś mnie, zbieram na bilet:) Cudne te paluszki ... a boczuś i ser to ja lubię:) oj lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam ten przepis, paluchy są przepyszne i proste do zrobienia, może odrobinę za dużo soli, jesli dodaje się ją do ciasta, a potem jeszcze na ciasto, ale na drugi raz będę wiedziała. Część mąki (1.5 szkl) zastąpiłam razową orkiszową. Wypiek wyjątkowo udany:-) Sylwia

    OdpowiedzUsuń