środa, 16 października 2013

Bułka bagietkowa na swieto chleba



Wszyscy miłosnicy wypiekania pieczywa w domu zachwycają sie dzis aromatami dobiegajacymi z piekarnika i bynajmniej nie o zapiekankę tu chodzi ale chlebek najprawdziwszy, szczegolnie na dzis przygotowany. Krolują na wielu blogach, szczegolnie te na zakwasie , z zaczynem przygotowanym dzień wczesniej. Ja tez wczoraj zaczełam przygotowanie swojej bułki, a przepis znalazłam u Kasi, ktora w tej dziedzinie jest dla mnie niepodważalnym autorytetem.

http://smakiaromaty.blogspot.ie/2013/10/bagietki-bez-wyrabiania.html?showComment=1381655439802

Kasia wypiekła sliczne bagietki, a ja z tego ciasta zrobiłam 2 duże bułki, ktore wspaniale dzis umilaja nam swięto.



Jak wspomniała na swoim blogu Kasia ciasta nie trzeba wyrabiac, co przyspiesza i ułatwia całą sprawe a efekt, wierzcie mi, jest znakomity.




składniki ciasta chlebowego

600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub mąki 650
10 g świeżych drożdży ( kulka wielkości orzecha laskowego) lub 3/4 łyżeczki suchych
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
ok 1 i 1/2 szkl wody






Drożdże rozrabiamy w szklance wody, dodajemy do mąki, dosypujemy sol, cukier i wlewamy oliwę.
Wlewamy wodę jednoczesnie mieszając ręką do połączenia składnikow. Miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na blacie na 12-20 godzin.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę posypana mąką , składamy jak kopertę i dzielimy na 4 czesci, jesli chcemy zrobic bagietki, lub na 2,jesli wypiekamy bułeczki lub chleb. Kazdą z tych częsci rozpłaszczamy , zwijamy w rulon i podwijamy konce, przykrywamy i zostawiamy na ok godzine do wyrosnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 st, ja moge tylko do 230 i tak tez nagrzalam. Przekładamy na blachę bagietkową lub zwykłą i pieczemy 25 minut, ja piekłam troche dłużej, około 40 minut.

Kasiu dziekuje za pyszny przepis:)




9 komentarzy:

  1. Cudowna jest ta bułka Basiu! Po prostu wspaniała!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo smaczna, a ze pochodzi od Kasi to jakosc gwarantowana:)

      Usuń
  2. Jak zwykle mistrzowskie wykonanie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mistrza trzeba szukac na blogu SMAKI I AROMATY, ale nawet podrobka wspaniale smakuje:)

      Usuń
  3. Basiu nie bądź zbyt skromna ... bo i Tobie niczego w wypiekach chlebowych i bułkowych niczego nie brakuje:) .... buły śliczne, a na te Kasiowe bagietki to i ja mam chrapkę:) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. kochana, znam swoje miejsce w szeregu, jak zaczne wypiekac takie sliczne zytnie chleby jak Wy, to bedzie super, ale slicznie dziekuje za uznanie. Buziaczki dla calej czworeczki zasylam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu, ale się cieszę, że Ci bułki tak pięknie wyszły i że smakowały.
    U nas babie lato i temperatury 18stC - więc nie mamy co narzekać:)
    Pozdrawiam jesiennie i ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...wyjeżdżałam- cały tydzień mnie nie było i nie miałam dostępu do netu, więc dopiero teraz zaglądam na blogi, i dlatego wcześniej nie obejrzałam Twoich bułek. buziaki:)

      Usuń
    2. Kasiu jak dobrze, ze u Was tak ładnie i mozecie cieszyc sie jesienią, u nas ładnie tylko zza okna jak nie trzeba wychodzic z domu...za przepis bardzo dziekuje, jak zwykle niezawodny:)

      Usuń