czwartek, 26 grudnia 2013

Sernik na zimno z truskawkami marynowanymi w rumie



Swiąteczny czas powoli dobiega konca, jak zawsze minął zbyt szybko i rozleniwił nas niemożliwie.
Na stole wciąz jeszcze kuszą słodkosci a w ich gronie serniczek - pycha:)



Zrodło przepisu

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/160530579/sernik+na+zimno+z+truskawkami/p

Spod ciasta stanowi masa z ciasteczek digestive w ciemnej czekoladzie, ktora nie tylko dodaje intensywnosci smakowi ale i slicznie kontrastuje z bielą sera.

200g ciasteczek kruszymy i mieszamy z 80g roztopionego masła, po czym przekładamy do wyłozonej papierem do pieczenia foremki.
Masę ugniatamy łyżką lub palcami a nastepnie foremke z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodowki na czas przygotowania masy serowej.

Ok 10-12 sporych truskawek wkładamy do miseczki i zalewamy rumem, odkładamy i zabieramy sie za mase serowa.



Masa serowa

1kg zmielonego sera, użylam wiaderkowego
2 łyzki żelatyny
10 łyżek cukru pudru
500 ml smietany

dodatkowo
2 czerwone galaretki

Zelatyne rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odkładamy.
Smietane ubijamy z cukrem, osobno miksujemy ser a nastepnie łączymy ze smietana.
Zelatyne podgrzewamy aby miala płynna konsystencję i letnią powolutku wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
Gotowa masę przekładamy na ciasteczkowy spod i zatapiamy w niej truskawki marynowane w rumie.
Wstawiamy do lodowki i pozwalamy masie dobrze stężec.
W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml goracej wody i odstawiamy do momentu, az zacznie tezec.
Wtedy zalewamy nia nasz serniczek i czekamy jeszcze do czasu, az galaretka całkowicie stęzeje.



Zapraszam:)

15 komentarzy:

  1. Wyszedł na pewno przepyszny. Pozdrowienia, Basieńko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosik dla mnie wszystkie serniczki smakują wybornie jednak te truskaweczki dodatkowo kuszą bardzo.buziaczki :)

      Usuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :) Podobają mi się te utopione w rumie truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie tez sie spodoabły bardzo, zapraszam:)

      Usuń
  3. Wygląda doskonale. Zjadłabym takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu co jak co ale Twoje serniczki są nie do podrobienia:) niemniej jednak i na ten serdecznie zapraszam:)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne te truskawki w serniku

    OdpowiedzUsuń
  5. Rum potęguje wrażenia smakowe truskawek - to wyjątkowe przeżycia - a w połączeniu z sernikiem -Człowiek wiruje wysoko sięgając aż do gwiazd -Warto zaufać Pani jako wróżce -Takie mam odczucia -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdolnosci przewidywania mam raczej nikłe, ciągle muszę uczyc sie na błedach, zatem na wróżkę nie mam kwalifikacji żadnych. Wirowania w gwiazdach tez nie obiecywalam:) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Przepraszam ja nie wiem czy Pani popełnia jakieś błędy- a jeśli już to tak drobne że trudno je zauważyć -

      Usuń
  6. Doskonałość mieści się w sercu- Nawet jeśli się kogoś nie zna - A wie się- ze ktoś tworzy nap-serniki - udoskonala i wygląd i smak- ciast - to można zaufać mu, że Ten ktoś ma milion zalet - jako człowiek -A to jest doskonałość -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedną z najwiekszych zalet jest dla mnie umiejętnosc dostrzegania ich u innych, nawet, jesli z pozoru jest to trudne zadanie:)

      Usuń
  7. Basiu jak tak czytam komentarze powyżej to ciśnie mi sę tylko jedno na usta - przestań umniejszać swojej osobie. Jesteś miłą, ciepła osobą, która umie współczuc i pomagać ... a to nie wszyscy potrafią Kochana .... no i jak dla mnie jesteś na równi z Majanką Królową serników:) .... cydny jest ten z truskawkami .... az mi se za nimi zatęskniło:) buzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus daleko mi do liderow, ale wielbicielką sernikow to juz z pewnoscia jestem wielką, zatem jakkolwiek ocenią mnie inni z najwieksza przyjemnoscią będe je piec i zjadac:) Przyznam sie jednak, ze musze ograniczyc te sernikowe apetyty bo inaczej bede musiała walczyć z nadwagą...

      Usuń