wtorek, 11 lutego 2014

kurczak w sosie pomidorowo- paprykowym


Za oknem sypie snieg, zimno i jakos smutno, zatem choc na talerzu musi byc kolorowo i rozgrzewająco.
Zapraszam dzis na pieczone porcje kurczaka w sosie paprykowym, sycace i smaczne.




potrzebujemy

8 pałek z kurczaka
po polowie papryki czerwonej, żołtej i zielonej
2 cebule
papryka w proszku
sol, pieprz
3 łyzki przecieru pomidorowego
ulubione zioła




Pałki myjemy, osuszamy recznikiem papierowym, posypujemy solą, pieprzem i papryką plus ewentualnie ziołami.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub olejem, układamy pałki i pieczemy w 200 st okolo pol godziny.
Na dużej patelni podsmazamy pokrojoną cebulkę, po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kilka minut..
Do cebuli i papryki dodajemy porcje kurczaka razem z wytopionym tłuszczem, przecier pomidorowy, zalewamy wodą i dusimy jeszcze około poł godziny do 40 minut.





W razie potrzeby doprawiamy i ewentualnie zagęszczamy. Możemy użyć smietany lub mieszanki wody z mąką.
Ja podałam z kopytkami, ale oczywiscie mozna je zamienic na domowe bułeczki, kasze lub ryż.
Serdecznie zapraszam:)


4 komentarze:

  1. Zjadłabym taki obiadek,
    Bardzo smacznie się zapowiada, tak wygląda.:)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jak ktos lubi kurczaka i lekko węgierskie klimaty to powinno mu posmakowac. Sprobowac zawsze mozna:)

      Usuń
  2. Basiu zapraszamy do nas, u nas zawsze wesoło:) Pierdziołki małe nie pozwalają się nudzić, ani smucić:). Bardzo apetyczny ten kurczak .... buziaki zasyłam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smakowitości idealne na taką pogodę !

    OdpowiedzUsuń