sobota, 14 stycznia 2012
Black And White Torte
Dzis propozycja na megaczekoladowy, pyszny torcik, ciekawy wizualnie i zniewalający slodyczą czekoladowo-smietanowej masy.Te mase wyjadałysmy jeszcze cieplą prosto z garnka, nie sposob bylo sie oprzec. Polecam, sprobujcie
skladniki
4 jajka
150g drobniutkiego cukru do wypiekow
50g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej- dalam 100g
50g mąki samorosnącej- pominęlam
900ml smietanki kremowki
150g gorzkiej czekolady
300g bialej czekolady- obie konicznie dobrej jakosci, bez dodatkow
6 lyzek dobrego likieru
ew. kakao do posypania
piekarnik nagrzac do 180 st C.
Utrzec jajka z cukrem w duzej misce, dodawac przesiane i wymieszane mąki i delikatnie wymieszac. Przelozyc do przygotowanej uprzednio, wylozonej papierem do pieczenia formy i piec 35-40 min. Wyjąc i ostudzic, przekroic na polowe. Mozna tez upiec swoj ulubiony biszkopt i przelozyc masą wg ponizszych wskazowek
Masy do tortu
300ml smietany umiescic w rondelku i doprowadzic do wrzenia. Zdjąc z ognia i dodac gorzką czekolade i lyzke likieru. Mieszac do roztopienia czekolady i polączenia skladnikow. Odstawic do przestudzenia.
To samo uczynic z pozostalą iloscią smietany dodając bialą czekolade i 2 lyzki likieru
obie masy umiescic w lodowce lub zamrazarce do calkowitego wystudzenia, musi byc bardzo zimne aby smietane mozna bylo ubic. po ok 2 godzinach wyjmujemy masy i ubijamy na sztywno.
Blaty ciasta nasączyc likierem, obie masy przelozyc do rekawa cukierniczego- uzylam dwoch,zeby nie myc ich za kazdym razem. Na jednym blacie wyciskamy rekawem mase wokol ciasta
Kolejno wyciskamy na ciescie nastepne kregi masy, przykrywamy drugim blatem a wierzch i boki dekorujemy pozostalą bialą masą i posypujemy kakao.
Ja zamiast kakao uzylam do dekoracji reszt brązowej masy robiąc patyczkiem do szaszlykow poządane wzorki.
Zapewniam, ze milosnicy czekolady bedą zadowoleni i zapraszam do czestowania i pieczenia.
Przepis dodaje do akcji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo kremowo. :D
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha, na specjalne okazje. :)
o, właśnie od długiego czasu zabieram się za podobny, a tutaj proszę, u Ciebie. Ślicznie wygląda w przekroju :D
OdpowiedzUsuńWidzę ,że nie tylko ja wyjadam masę z garnka .Ciacho wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńSue- na zdjeciach w ksiązce wyglądal jeszcze lepiej,ale za pierwszym podejsciem wyszlo jak wyszlo..
OdpowiedzUsuńcukrowa wrozka- warto upiec, bo nie dosc ze cieszy oko, to naprawde smaczny jest
lutka- z garnka zawsze najsmaczniejsza..