sobota, 14 stycznia 2012

Black And White Torte


Dzis propozycja na megaczekoladowy, pyszny torcik, ciekawy wizualnie i zniewalający slodyczą czekoladowo-smietanowej masy.Te mase wyjadałysmy jeszcze cieplą prosto z garnka, nie sposob bylo sie oprzec. Polecam, sprobujcie


skladniki

4 jajka
150g drobniutkiego cukru do wypiekow
50g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej- dalam 100g
50g mąki samorosnącej- pominęlam
900ml smietanki kremowki
150g gorzkiej czekolady
300g bialej czekolady- obie konicznie dobrej jakosci, bez dodatkow
6 lyzek dobrego likieru
ew. kakao do posypania


piekarnik nagrzac do 180 st C.
Utrzec jajka z cukrem w duzej misce, dodawac przesiane i wymieszane mąki i delikatnie wymieszac. Przelozyc do przygotowanej uprzednio, wylozonej papierem do pieczenia formy i piec 35-40 min. Wyjąc i ostudzic, przekroic na polowe. Mozna tez upiec swoj ulubiony biszkopt i przelozyc masą wg ponizszych wskazowek


Masy do tortu

300ml smietany umiescic w rondelku i doprowadzic do wrzenia. Zdjąc z ognia i dodac gorzką czekolade i lyzke likieru. Mieszac do roztopienia czekolady i polączenia skladnikow. Odstawic do przestudzenia.
To samo uczynic z pozostalą iloscią smietany dodając bialą czekolade i 2 lyzki likieru

obie masy umiescic w lodowce lub zamrazarce do calkowitego wystudzenia, musi byc bardzo zimne aby smietane mozna bylo ubic. po ok 2 godzinach wyjmujemy masy i ubijamy na sztywno.

Blaty ciasta nasączyc likierem, obie masy przelozyc do rekawa cukierniczego- uzylam dwoch,zeby nie myc ich za kazdym razem. Na jednym blacie wyciskamy rekawem mase wokol ciasta


Kolejno wyciskamy na ciescie nastepne kregi masy, przykrywamy drugim blatem a wierzch i boki dekorujemy pozostalą bialą masą i posypujemy kakao.
Ja zamiast kakao uzylam do dekoracji reszt brązowej masy robiąc patyczkiem do szaszlykow poządane wzorki.






Zapewniam, ze milosnicy czekolady bedą zadowoleni i zapraszam do czestowania i pieczenia.

Przepis dodaje do akcji










4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo kremowo. :D
    Lubię takie ciacha, na specjalne okazje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, właśnie od długiego czasu zabieram się za podobny, a tutaj proszę, u Ciebie. Ślicznie wygląda w przekroju :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę ,że nie tylko ja wyjadam masę z garnka .Ciacho wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Sue- na zdjeciach w ksiązce wyglądal jeszcze lepiej,ale za pierwszym podejsciem wyszlo jak wyszlo..
    cukrowa wrozka- warto upiec, bo nie dosc ze cieszy oko, to naprawde smaczny jest
    lutka- z garnka zawsze najsmaczniejsza..

    OdpowiedzUsuń