wtorek, 10 stycznia 2012

Bułeczki drozdzowe -slimaczki

Wszyscy, ktorzy odwiedzali mnie na poprzednim blogu wiedzą, ze systematycznie wypiekam buleczki drozdzowe. Bo lubimy, bo smaczna przekąska, bo zastąpi kanapke i zaspokoi maly glod. A zatem dzis buleczki - slimaczki, zakrecone, posypane brązowym cukrem i absolutnie pyszne. Przepis podejrzalam na blogu Kasi , ktora zrobila buleczki z gwiazdką. U mnie skonczylo sie na slimaczkach, ale ciasto wykorzystam jeszcze nie raz bo naprawde swietnie sie sprawdza. Kasiu, dzieki-juz nie pierwszy raz inspirujesz mnie w wypiekach bulkowo-chlebowych..
BUŁECZKI Z GWIAZDKĄ (na 20-25 bułeczek ) 700g mąki pszennej typ 650 lub innej, 30g drożdży świeżych, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka soli, ok. 400-450ml letniej wody,
W wodzie (300ml) rozpuścić drożdże. Do większej miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać oliwę. Wlać wodę z drożdżami i wyrabiać, dolewając wodę w miarę potrzeby. Ciasto ma być miękkie, aby łatwo dało się wyrabiać (ok 10 minut). Można je wyrabiać w robocie. Włożyć lekko naoliwione ciasto do miski, przykryć i odstawić w cieple na 2 godziny. W międzyczasie składać trzy razy. Formować okrągłe bułeczki (zbierając i napinając ciasto jak sakiewkę), ułożyć w wyłożonej papierem blasze zlepieniem na dół i przykryć ściereczką. Pozostawić na 30 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190stC. Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać makiem. Nożyczkami naciąć bułeczki na krzyż i wstawić do piekarnika na 20-25 minut do zrumienienia. Ja odrywalam kawalki ciasta, rolowalam i zwijalam w slimaczki, po posmarowaniu jajkiem posypalam brązowym cukrem. Serdecznie polecam

3 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju bułeczki:) piękne ślimaczki Basiu ...a wyrosły Ci prawie pod niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie Bijanko, Basiu:).
    Pięknie wyrosły. Oj dawno nie piekłam bułeczek.
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolus- dla mnie buleczki drozdzowe to prawie tytuał
    Majanko-czas upiec!pozdr

    OdpowiedzUsuń