piątek, 20 stycznia 2012

classic loaf - kolejna propozycja



Lekko zmodyfikowana wersja chleba, ktory przedstawialam tutaj

http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/01/classic-white-loaf.html


skladniki

450g mąki pszennej razowej
225g mąki bialej pszennej chlebowej
1 lyzka soli
25 g masla
1 lyzeczka cukru
2 lyzeczki drozdzy suszonych
150 ml mleka
300 ml cieplej wody


Przesiac mąki do duzej miski, dodac sol, drozdze, wymieszac. Dodac roztopione maslo, cukier, mleko i wode. Wymieszac a nastepnie wyrobic gladkie ciasto. Jesli potrzeba dodac wiecej wody lub mąki, aby ciasto bylo plastyczne i ladnie sie formowalo. Przykryc folią i odstawic do wyrastania w cieplym miejscu na godzine. Ponownie wyrobic na oproszonej mąką powierzchni i uformowac jeden duzy lub 2 mniejsze bochenki. Umiescic w wysmarowanej maslem i posypanej bulką formie,(ew 2 keksowkach).

Ponownie przykryc folia i odstawic na ok pol godziny.
Piekarnik nagrzac do 220 st C.
Mozna przed pieczeniem posypac mąką lub posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 st przez 15 min, obnizyc temp do 200 st i piec jeszcze 20-25 min.
Studzic na kratce.







Zapraszam do skosztowania..

4 komentarze:

  1. Jak u CIebie ostatnio chlebkowo :) Pysznie i pięknie:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, bo u mnie, wiesz, chlebowa passa - ale w koncu chleb to podstawa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, alez Ty nam ostatnio chlebkowo szalejesz:) cudnie wyglada ten chleb:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolus, w kwestii chlebowej daleko mi do ciebie...

    OdpowiedzUsuń