piątek, 20 stycznia 2012
classic loaf - kolejna propozycja
Lekko zmodyfikowana wersja chleba, ktory przedstawialam tutaj
http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/01/classic-white-loaf.html
skladniki
450g mąki pszennej razowej
225g mąki bialej pszennej chlebowej
1 lyzka soli
25 g masla
1 lyzeczka cukru
2 lyzeczki drozdzy suszonych
150 ml mleka
300 ml cieplej wody
Przesiac mąki do duzej miski, dodac sol, drozdze, wymieszac. Dodac roztopione maslo, cukier, mleko i wode. Wymieszac a nastepnie wyrobic gladkie ciasto. Jesli potrzeba dodac wiecej wody lub mąki, aby ciasto bylo plastyczne i ladnie sie formowalo. Przykryc folią i odstawic do wyrastania w cieplym miejscu na godzine. Ponownie wyrobic na oproszonej mąką powierzchni i uformowac jeden duzy lub 2 mniejsze bochenki. Umiescic w wysmarowanej maslem i posypanej bulką formie,(ew 2 keksowkach).
Ponownie przykryc folia i odstawic na ok pol godziny.
Piekarnik nagrzac do 220 st C.
Mozna przed pieczeniem posypac mąką lub posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 st przez 15 min, obnizyc temp do 200 st i piec jeszcze 20-25 min.
Studzic na kratce.
Zapraszam do skosztowania..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak u CIebie ostatnio chlebkowo :) Pysznie i pięknie:) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMajanko, bo u mnie, wiesz, chlebowa passa - ale w koncu chleb to podstawa...
OdpowiedzUsuńKochana, alez Ty nam ostatnio chlebkowo szalejesz:) cudnie wyglada ten chleb:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJolus, w kwestii chlebowej daleko mi do ciebie...
OdpowiedzUsuń