poniedziałek, 16 stycznia 2012

drobiowe kąski z zalewie octowej


Wlasciwie powinnam przytoczyc oryginalną nazwe z bloga Ziemianina, gdzie znalazlam ten przepis

http://ziemianinwkuchni.blox.pl/2012/01/Slimaczki-Reniafera-na-Swieto-Trzech-Kroli.html

jednakze skoro juz dawno po swietach, pozwolilam sobie nazwac ją po swojemu.


Jakimi slowami by nie okreslic tej pysznej przekąski, zawsze bedzie smakowac tak samo wspaniale.

przepis cytuje za autorem (bądz autorką) tych pysznosci i wszystkim gorąco polecam


1l wody

1 szkl. octu 10%

1 szkl. oleju kujawskiego

5 łyżek cukru

1 łyżka soli

2 liście laurowe

2-4 cebule pokrojone w półksiężyc

5 ziarenek ziela angielskiego

1 przecier pomidorowy Pudliszki 200g

1 ketchup Pudliszki 200g

Wszystkie składniki zagotować około 5 minut

5filetów z kurczaka pojedynczych pokroić w większą kostkę ok. 3-4 cm

Filety pokrojone posolić , posypać słodką papryką – otoczyć w mące tortowej, rozbełtać 2 całe jajka w których obtoczyć filety a następnie w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Gorące wkładać do ciepłej zalewy. Najlepsze na drugi dzien.













6 komentarzy:

  1. Też sobie wydrukowałam i czeka na swoją kolej .Jak mówisz ,że pyszne ,to trochę przyspieszę kolejkę .Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa przekąska, nie spotkałam się jeszcze z podobną!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie się zapowiadają te kąski. Fajne naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają te kąski:) ...ciekawa jestem jak smakuje ta przekąska:) buziak Basieńko

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie prezentują się te mięsne kąski w zalewie..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lutka- zrob koniecznie
    Magda- mnie bardzo przypominalo rybki w zalewie octowej i dlatego sie skusilam
    Majanko- zawsze to jakas odmiana dla slodkosci
    Jolus-smakuje, jak rybka w occie, bardzo fajne
    Iza- polecam ,warto zrobic

    OdpowiedzUsuń