poniedziałek, 16 stycznia 2012
drobiowe kąski z zalewie octowej
Wlasciwie powinnam przytoczyc oryginalną nazwe z bloga Ziemianina, gdzie znalazlam ten przepis
http://ziemianinwkuchni.blox.pl/2012/01/Slimaczki-Reniafera-na-Swieto-Trzech-Kroli.html
jednakze skoro juz dawno po swietach, pozwolilam sobie nazwac ją po swojemu.
Jakimi slowami by nie okreslic tej pysznej przekąski, zawsze bedzie smakowac tak samo wspaniale.
przepis cytuje za autorem (bądz autorką) tych pysznosci i wszystkim gorąco polecam
1l wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. oleju kujawskiego
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 liście laurowe
2-4 cebule pokrojone w półksiężyc
5 ziarenek ziela angielskiego
1 przecier pomidorowy Pudliszki 200g
1 ketchup Pudliszki 200g
Wszystkie składniki zagotować około 5 minut
5filetów z kurczaka pojedynczych pokroić w większą kostkę ok. 3-4 cm
Filety pokrojone posolić , posypać słodką papryką – otoczyć w mące tortowej, rozbełtać 2 całe jajka w których obtoczyć filety a następnie w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Gorące wkładać do ciepłej zalewy. Najlepsze na drugi dzien.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też sobie wydrukowałam i czeka na swoją kolej .Jak mówisz ,że pyszne ,to trochę przyspieszę kolejkę .Wygląda super
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przekąska, nie spotkałam się jeszcze z podobną!
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiadają te kąski. Fajne naprawdę:)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te kąski:) ...ciekawa jestem jak smakuje ta przekąska:) buziak Basieńko
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentują się te mięsne kąski w zalewie..:)
OdpowiedzUsuńlutka- zrob koniecznie
OdpowiedzUsuńMagda- mnie bardzo przypominalo rybki w zalewie octowej i dlatego sie skusilam
Majanko- zawsze to jakas odmiana dla slodkosci
Jolus-smakuje, jak rybka w occie, bardzo fajne
Iza- polecam ,warto zrobic