poniedziałek, 30 stycznia 2012
szybki i pyszny chleb na zakwasie
Wracam do tematyki pieczywa, tym razem proponując szybki i bardzo smaczny chlebek na zakwasie zytnim.
Moj zakwas mam juz kilka lat, na bieząco dokarmiany i wykorzystywany wlasciwie nie przebywa w lodowce.
Pieke bardzo czesto, na zmiane z drozdzowymi chlebami i musze przyznac,ze przyzwyczailismy sie do domowego, z chrupiąca skorką i swiezutkiego pieczywa.
Prezentowany tu chlebek jest skromny, jesli chodzi o skladniki. Nie zawiera zadnych dodatkow, nasion, robi sie go bardzo szybko a efekt jak najbardziej pozytywny.
zrodlo
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/06/biay-chleb-na-zakwasie-atwy.html
potrzebujemy
500 g mąki pszennej chlebowej
150 g zakwasu zytniego
lyzkę soli
pol lyzeczki suszonych drozdzy
ok 300 ml wody
Skladniki suche mieszamy, dodajemy zakwas i stopniowo wode do uzyskania gęstego ciasta.
Ja uzywam do tego drewnianej lyzki i wyrabiam tak dlugo, az ciasto ladnie odrywa sie od powierzchni lyzki.
Przykrywam folią kuchenna i zostawiam na okolo godzine do wyrosniecia w cieplym miejscu.
Po wyrosnieciu przekladam do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tarta foremki, oproszam wierzch mąką i znow zostawiam pod przykryciem, az chlebek wyrosnie- do godziny. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st C, wkladam na spod foremke z wodą i po osiagnieciu poządanej temp wkladam chleb do piekarnika. Po 15 min obnizam temp do 200 st i pieke jeszcze pol godziny. Wyjmuje chleb z foremki, czasem dopiekam jeszcze bez foremki 5 minut, az spod bedzie wydawal przy stukaniu gluchy dzwiek.Studze na kratce, kroje i zajadam.
Zapraszam na kromeczke
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chętnie skorzystam bo wiesz, ze uwielbiam domowy chlebuś ....mój zakwas ma 1 rok i 3 miesiace, ale daje radę i piękne chleby na nim wychodzą:) ....wielki buziak
OdpowiedzUsuńJolunia, Twoje chleby są niesamowite, szczegolnie te zytnie..
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Wspaniałe ma dziury. Lubię takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam, jaka to jest mąka pszenna chlebowa? I proszę powiedzieć w jakim piekarniku jest pieczony ten chlebek, gazowym czy elektrycznym? Ewentualnie na jakim ustawieniu : góra i dól czy sam dół, może termoobieg? Prosze o wskazówki, bo mój piekarnik mi troche przypieka a ten chleb wygląda przesmacznie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProblem z piekarnikami jest taki, ze kazdy piecze nieco inaczej- potrzebuje mniej lub wiecej czasu aby wypiek byl gotowy. Ja pieke w elektrycznym, z termoobiegiem, gora i dol, ale lepiej wyprobuj rozne opcje w swoim piekarniku, zeby sprawdzic , jak najlepiej wychodzi. Mąka chlebowa to maka zarowno pszenna jak i zytnia, glownie przeznaczona do wypieku chleba ale i innych produktow piekarniczych i cukierniczych, nazwa podana na opakowaniu- mąka pszenna chlebowa. Mozesz tez uzyc kazdej innej mąki pszennej. Dla uzyskania tej chrupiacej skorki zawsze tuz przed pieczeniaem wkladam na spod piekarnika foremke z wodą, para powoduje, ze skorka robi sie wlasnie taka chrupiaca. To chyba tyle, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTwój zakwas musi mieć niezłą moc. Na moim młodziutkim zakwasie chlebek zaczął wyrastać dopiero po kilku godzinach. Ale dzięki cierpliwości wyszedł bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńmoj zakwas ma 4 lata i sluzy mi nieprzerwanie przez caly czas, ale mozna wspomagac sie drozdzami, Ciesze sie, ze chlebek sie udal i zachecam do dalszego pielęgnowania zakwasu. Serdecznie i swiatecznie pozdrawiam:)
Usuń