wtorek, 31 stycznia 2012
domowe hamburgery
Ciepla buleczka, z miesno- warzywnym wypelnieniem, Taki kaprys, na ktory czasem warto sobie pozwolic.
Przepis na buleczki wyszperalam u Pauliny i Michala
http://kotlet.tv/hamburgery
na 6 bułek
340 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
1 łyżka masła roztopionego
1 łyżeczka soli
jajko do smarowania
sezam do posypania
Podane skladniki mieszamy, po czym wykladamy na stolnice i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia. Kiedy mamy juz gotowe ciasto, dzielimy je na 6 czesci i formujemy z nich okrągle buleczki. Splaszczamy je lekko i przekladamy na blache wylozoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy,az sie "napuszą ".W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wyrosniete buleczki znow leciutko splaszczamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15 min.
Kiedy buleczki sie pieka, zajmujemy sie kotletami
Tu mialam orzech do zgryzienia, poniewaz czesto w przepisach do hamburgerow wystepuja jajka, natomiast inni twiedzą, ze z uwagi na niepoządane "rosniecie" kotleta jajek nie powinno sie uzywac.
Nie dodalam.
Uzylam mięsa mielonego wolowo-wieprzowego,( bo takim akurat dysponowalam), do tego cebulke startą na tarce o drobnych oczkach, sol, pieprz, oregano, odrobine bulki tartej, natke pietruszki. Z masy miesnej zwilzonymi dlonmi formowalam plaskie kotlety, nie panierując smazylam na oleju.
Dalej to juz wolnoamerykanka- kazdy chcial co innego.
Ogolnie rzecz ujmując byla do wyboru salata lub kapusta pekinska,ser, ogorki wszelakie, pomidory, musztarda, ketchup.
Zapraszam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Grr... Basiu kusisz ;) Jeszcze sklepu pootwierane, lecę ;P
OdpowiedzUsuńLublu - czasem trzeba sobie podogadzac...
OdpowiedzUsuńDomowe hamburgery są smaczne. Robiłam nie raz. Mniam:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie bardzo pysznie wyglądają Basiu.
Pozdrawiam Cię ciepło:)
dziekuje, Majanko i rowniez goraco pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja nadal szukam przepisu na swojego idealnego hamburgera i od Ciebie pozwolę sobie ściągnąć przepis na bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAgna- polecam, bardzo fajne ciasto, przyjemne do wyrabiania, dokladny opis z filmem u Paulinki i Michala na Kotlet TV
OdpowiedzUsuńLubię domowe hamburgery, ale bułeczki robię z trochę innego przepisu u wychodza idealne - mięciutkie, zwarte, lepsze niż z Mcdonald's :)
OdpowiedzUsuńtu-tusia - musze koniecznie podejrzec, jesli masz na blogu
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie .Został może jeden ???
OdpowiedzUsuńLutka- pozjadali, razem z okruszkami...
OdpowiedzUsuń