środa, 1 lutego 2012

szybki chleb razowy na drozdzach


To taki awaryjny, szybki chlebek z mąki pszennej razowej, nieklopotliwy i calkiem smaczny.
Oczywiscie nie moze stawac w szeregu z zakwasowymi, dlugo wyrastajacymi, mozolnie wyrabianymi bochenkami, ale jako alternatywa sklepowego zdecydowanie wygrywa.



skladniki

2x 450g

700 g maki pszennej razowej
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1 saszetka drozdzy suszonych
450 ml cieplej wody

Piekarnik nagrzac do 200 st C.
Mąke przesiac do miski, dodac sol, cukier, drozdze i wymieszac.
Wlac wode, wymieszac i przelozyc na stolnice posypana mąką. Wyrobic ciasto- ok 10 min-az bedzie elastyczne.
Uformowac kule, zostawic pod przykryciem na ok godzine




po tym czasie uformowac dwa bochenki i umiescic w przygotowanych foremkach keksowych.
Pozostawic jeszcze na ok 40 min pod folia a nastepnie piec w nagrzanym piekarniku ok 35 min

Mozna od razu po wyrobieniu ciasta uformowac bochenki i po jednorazowym wyrastaniu umiescic w piecu.






Mozna tez do ciasta chlebowego dodac podsmazoną cebulke lub ulubione ziarna.
Bedzie jeszcze lepszy.
zapraszam...



20 komentarzy:

  1. Bardzo elegancki. Ja też mam swój awaryjny przepis, gdy chlebak pusty, a piekarnia zamknięta. Ale chętnie wypróbuję także Twoją propozycję :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie chcesz czasem w Szczecinie otworzyć piekarni???? .Byłabym stałą klientką

    OdpowiedzUsuń
  3. Rafasia - zawsze warto miec taki przepis w zanadrzu, kiedy nie ma czasu na wypieki zakwasowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lutka- oj daleko mi do takich umiejetnosci, coby ludzi zywic chlebem powszednim. Ale ucze sie sumiennie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana to prawda, zakwasowce są najlepsze na świecie:) ale od czasu do czasu każda z nas korzysta z takiego awaryjnego chlebka:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus- co jak co, ale zytni na zakwasie to faworyt...

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny chlebek! Ależ chlebkowo ostatnio u CIebie Basiu. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, chlebowo u mnie prawie codziennie i chyba mi sie nie znudzi to chlebowe wypiekanie. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie domowy zwykle w niedzielę, kiedy nikomu nie chce się do sklepu iść, a coś musi być na śniadanie i kanapki do szkoły/pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. monami - a u mnie pieczony co drugi dzien, juz od 2 lat...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszny! Wykonałam go dzisiaj w nocy i właśnie pochłaniam drugą kromkę. Chleb jest idealny, sprężysty. Najlepszy chleb, który piekłam do tej pory! Bardzo polecam i dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje za ten przepis, pieke z niego juz 3 raz dzis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest mi bardzo miło, ze przepis sie przydał. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  13. MAM PYTANIE KUPIŁAM SUCHE DROŻDZE ALE ONE SĄ NA PÓŁ KILO MĄKI CZY MAM DAĆ PÓŁTORA PACZUSZKI ŻĘBY BYŁO NA 700 G CZY JEDNA WYSTARCZY .PACZUSZKA JEDNA MA 7G.POZDRAWIAM SERDECZNIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy jedna paczuszka, ciasto bez problemu wyrosnie. Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Nie mam suszonych drożdży, ile muszę dać świeżych drożdży żeby zachować proporcję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, zamiast drozdzy suszonych proponuje dac 20- 25 g swieżych i oczywiscie uprzednio rozrobic je z ciepłą woda, cukrem i 2 lyzkami mąki,poczekac az podrosną i wtedy dodac do reszty. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Mam pytanie. Ile najlepiej go piec i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie kazdy piekarnik może potrzebowac mniej lub wiecej czasu, ja swoje chlebki w srednich keksowkach wkladam do piekarnika nagrzanego do 230 st z termoobiegiem a po 15 min zmniejszam temp do 200 st i dopiekam jeszcze 25-30 minut. Mają chrupiącą skorkę, są dobrze wypieczone i po postukaniu od spodu wydają głuchy odgłos. Pozdrawiam:)

      Usuń