piątek, 13 stycznia 2012
zakręcone bułeczki z serem
Uwielbiam wszelakie wypieki z serem, szczegolnie serniki, ktore najchetniej pieklabym co tydzien. Z wielu powodow to nie jest najlepsze wyjscie, zatem awaryjnie pocieszam sie takimi oto buleczkami drozdzowymi-z serem oczywiscie.
Przepis znalazlam na blogu
http://enjoytheflavour.blogspot.com/2012/01/zakrecona-zakrecona.html
kiedy je zobaczylam, natychmiast postanowilam skorzystac z tej propozycji. Wygladaly tak apetycznie a serowe nadzienie zawsze jest dla mnie idealne.
do przygotowania buleczek potrzebujemy
zaczyn
50g drozdzy
6 lyzek cukru
lyzka mąki
szklanka cieplego mleka
ciasto
zaczyn
2 jajka
40-50g masla
3-4 szkl mąki- ile zabierze
cukier waniliowy
Przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na 30 min. Nastepnie łączymy z resztą skladnikow i wyrabiamy gladkie ciasto, gotowe nie powinno kleic sie do rąk. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętosci.
Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy, smarujemy masą serową i skladamy dwa boki do srodka zakladając na siebie. Nastepnie kroimy na rowne paski i skręcamy je w polowie.
Pozostawiamy jeszcze na ok pol godziny, smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i pieczemy w 180 st C do zrumienienia.
Wszystkich gorąco zachecam do serowych wypiekow drozdzowych, czestujcie sie buleczkami i koniecznie wypiekajcie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oj ja też uwielbiam bułeczki z serem,wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńmilo mi ze zainspirowalam;)
OdpowiedzUsuńdo drozdzowek jest inny link.
Dorotas30- oj, pyszne są..
UsuńPauli- warto bylo upiec, link poprawiony-dzieki za informacje
ale piękne ...cudownie je zrolowałaś:) oj aż mi się drożdżówek na słodko zachciało:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńJejku jak ja bym zjadła taką bułeczkę .Miodzio
OdpowiedzUsuńJolus- duzo tej masy serowej dalam i troche sie rozjezdzalo ale w smaku pychota
OdpowiedzUsuńLutka- zapraszam i koniecznie wypiekaj!
Przepis pyszny, na pewno spróbuję! Tylko ja wolę smarować już upieczone, gorące bułeczki mlekiem z cukrem (tzn. cukier wsypuję do miseczki i dodaję mleka tylko tyle żeby objęło cukier) wtedy pięknie się błyszczą a cukier nie rozpuszcza się jak podczas pieczenia i zostaje na bułeczkach. Mniam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wyprobować takie wykonczenie bułeczek, z pewnoscią bedzie jeszcze pyszniej. Dziekuję i pozdrawiam:)
Usuń