piątek, 13 stycznia 2012

zakręcone bułeczki z serem


Uwielbiam wszelakie wypieki z serem, szczegolnie serniki, ktore najchetniej pieklabym co tydzien. Z wielu powodow to nie jest najlepsze wyjscie, zatem awaryjnie pocieszam sie takimi oto buleczkami drozdzowymi-z serem oczywiscie.



Przepis znalazlam na blogu
http://enjoytheflavour.blogspot.com/2012/01/zakrecona-zakrecona.html

kiedy je zobaczylam, natychmiast postanowilam skorzystac z tej propozycji. Wygladaly tak apetycznie a serowe nadzienie zawsze jest dla mnie idealne.

do przygotowania buleczek potrzebujemy

zaczyn

50g drozdzy
6 lyzek cukru
lyzka mąki
szklanka cieplego mleka

ciasto

zaczyn
2 jajka
40-50g masla
3-4 szkl mąki- ile zabierze
cukier waniliowy

Przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na 30 min. Nastepnie łączymy z resztą skladnikow i wyrabiamy gladkie ciasto, gotowe nie powinno kleic sie do rąk. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętosci.
Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy, smarujemy masą serową i skladamy dwa boki do srodka zakladając na siebie. Nastepnie kroimy na rowne paski i skręcamy je w polowie.



Pozostawiamy jeszcze na ok pol godziny, smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i pieczemy w 180 st C do zrumienienia.




Wszystkich gorąco zachecam do serowych wypiekow drozdzowych, czestujcie sie buleczkami i koniecznie wypiekajcie.











8 komentarzy:

  1. oj ja też uwielbiam bułeczki z serem,wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. milo mi ze zainspirowalam;)
    do drozdzowek jest inny link.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotas30- oj, pyszne są..
      Pauli- warto bylo upiec, link poprawiony-dzieki za informacje

      Usuń
  3. ale piękne ...cudownie je zrolowałaś:) oj aż mi się drożdżówek na słodko zachciało:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jak ja bym zjadła taką bułeczkę .Miodzio

    OdpowiedzUsuń
  5. Jolus- duzo tej masy serowej dalam i troche sie rozjezdzalo ale w smaku pychota
    Lutka- zapraszam i koniecznie wypiekaj!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis pyszny, na pewno spróbuję! Tylko ja wolę smarować już upieczone, gorące bułeczki mlekiem z cukrem (tzn. cukier wsypuję do miseczki i dodaję mleka tylko tyle żeby objęło cukier) wtedy pięknie się błyszczą a cukier nie rozpuszcza się jak podczas pieczenia i zostaje na bułeczkach. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie muszę wyprobować takie wykonczenie bułeczek, z pewnoscią bedzie jeszcze pyszniej. Dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń