wtorek, 28 lutego 2012

drozdzowki z rabarbarem i dzemem jagodowym


Zobaczylam je tu

http://fabrykaprzepisow.pl/przepis/drozdzowe-buleczki-z-rabarbarem/

I od razu wiedzialam, ze je upieke. Najszybciej, jak sie da.
Okazalo sie, ze kupno rabarbaru nie stanowilo zadnego problemu, zatem buleczki juz dzis moge zaprezentowac i bardzo gorąco wszystkim polecic.

Są absolutnie fantastyczne, kwasny rabarbar oslodzony miodem i dzem jagodowy -( W oryginale Kasia zastosowala powidla sliwkowe)- wspograja idealnie.
Sprobujcie koniecznie!


Kasiu, dzieki stokrotne za ten przepis, od tej pory moj ulubiony w kwestii buleczek drozdzowych z nadzieniem.


Przepis cytuje dokladnie za Kasią

Ciasto drożdżowe

500g maki pszennej, przesianej
30g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
150ml mleka
100ml słodkiej śmietanki, użyłam 30%
65g masła
skórka z 1 cytryny

Nadzienie

ok. 250g rabarbaru, 2 łodygi
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
8 łyżeczek powideł śliwkowych, po 1 łyżeczce na bułkę
1 białko do posmarowania


Lukier- ja posypalam brązowym cukrem


4 łyżki cukru pudru
½ cytryny, sok


W dużej misce rozetrzec drozdze z cukrem i odrobiną cieplego mleka ze śmietanką . Dodać żółtka i jedno jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Następnie naprzemiennie wsypywac mąkę i wlewac trochę mleka ze śmietaną. Wlac rozpuszczone masło, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Wyrabiac ciasto kilka minut, aż zacznie odstawać od miski. Przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury. Jeśli mamy czas ciasto może wyrastać dwa razy. Czyli czekamy ok. 1 godziny, aż wyrośnie, wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Bułeczki będą delikatniejsze.
Gdy ciasto wyrasta myjemy rabarbar, kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i miodem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar puści sok, który później odlewamy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (może troszkę mniej). Ścinamy boki, aby uzyskać równy prostokąt. Dzielimy ciasto na kwadraty (jeśli chcemy mniejsze bułeczki i więcej, ciasto wałkujemy cieniej). Na środku każdego kwadratu smarujemy 1 łyżeczkę powideł, na tym układamy sporo rabarbaru (opcjonalnie możemy posypać jeszcze cukrem). Końce rogów kwadratu podnosimy i sklejamy na górze, dość dobrze, aby ciasto w trakcie pieczenia się nie rozeszło.
Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je białkiem rozrobionym z łyżką mleka. Odstawiamy bułki do wyrastania, na 15–20 minut. Gdy urosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy, aż się zarumienią, ok. 18–20 minut.
Lukier. Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z sokiem z ½ cytryny i gorąca wodą, w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt gęsty. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem






Jeszcze raz wszystkich zachecam do upieczenia takich buleczek





11 komentarzy:

  1. Jejku, rabarbar ! :) Alez pyszne muszą byc te drożdżówki!
    Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemność po mojej stronie, a Twoje bułeczki prezentują się super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko- bardzo, bardzo polecam
    Kasiu- uklony do ziemi za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam pojęcia, że można teraz dostać rabarbar! Fajne bułeczki;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, u nas -( mieszkam w Dublinie) w zasadzie mozna go dostac przez caly rok, a buleczki polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusicielka.Te buleczki są takie pyszniaste

    OdpowiedzUsuń
  7. Lutka- tym razem bede sie upierac, są naprawde dobre...

    OdpowiedzUsuń
  8. Rabarbaru o tej porze zazdroszczę:) ....bułęczek też, bo kocham drożdżówki:) ...i pięknie je zawinęłaś Basieńko:) buziaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jolunia- to wpadnij na buleczke z rabarbarem, zapraszam..

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam :)
    Basiu, ależ Ty kusisz tymi wspaniałościami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Russkaya- no o kuszeniu to Ty wiesz duzo wiecej, po kilka rarytasow na raz, az czlowiek biedny z glodu sie skręca..

    OdpowiedzUsuń