wtorek, 28 lutego 2012
drozdzowki z rabarbarem i dzemem jagodowym
Zobaczylam je tu
http://fabrykaprzepisow.pl/przepis/drozdzowe-buleczki-z-rabarbarem/
I od razu wiedzialam, ze je upieke. Najszybciej, jak sie da.
Okazalo sie, ze kupno rabarbaru nie stanowilo zadnego problemu, zatem buleczki juz dzis moge zaprezentowac i bardzo gorąco wszystkim polecic.
Są absolutnie fantastyczne, kwasny rabarbar oslodzony miodem i dzem jagodowy -( W oryginale Kasia zastosowala powidla sliwkowe)- wspograja idealnie.
Sprobujcie koniecznie!
Kasiu, dzieki stokrotne za ten przepis, od tej pory moj ulubiony w kwestii buleczek drozdzowych z nadzieniem.
Przepis cytuje dokladnie za Kasią
Ciasto drożdżowe
500g maki pszennej, przesianej
30g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
150ml mleka
100ml słodkiej śmietanki, użyłam 30%
65g masła
skórka z 1 cytryny
Nadzienie
ok. 250g rabarbaru, 2 łodygi
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
8 łyżeczek powideł śliwkowych, po 1 łyżeczce na bułkę
1 białko do posmarowania
Lukier- ja posypalam brązowym cukrem
4 łyżki cukru pudru
½ cytryny, sok
W dużej misce rozetrzec drozdze z cukrem i odrobiną cieplego mleka ze śmietanką . Dodać żółtka i jedno jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Następnie naprzemiennie wsypywac mąkę i wlewac trochę mleka ze śmietaną. Wlac rozpuszczone masło, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Wyrabiac ciasto kilka minut, aż zacznie odstawać od miski. Przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury. Jeśli mamy czas ciasto może wyrastać dwa razy. Czyli czekamy ok. 1 godziny, aż wyrośnie, wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Bułeczki będą delikatniejsze.
Gdy ciasto wyrasta myjemy rabarbar, kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i miodem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar puści sok, który później odlewamy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (może troszkę mniej). Ścinamy boki, aby uzyskać równy prostokąt. Dzielimy ciasto na kwadraty (jeśli chcemy mniejsze bułeczki i więcej, ciasto wałkujemy cieniej). Na środku każdego kwadratu smarujemy 1 łyżeczkę powideł, na tym układamy sporo rabarbaru (opcjonalnie możemy posypać jeszcze cukrem). Końce rogów kwadratu podnosimy i sklejamy na górze, dość dobrze, aby ciasto w trakcie pieczenia się nie rozeszło.
Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je białkiem rozrobionym z łyżką mleka. Odstawiamy bułki do wyrastania, na 15–20 minut. Gdy urosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy, aż się zarumienią, ok. 18–20 minut.
Lukier. Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z sokiem z ½ cytryny i gorąca wodą, w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt gęsty. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem
Jeszcze raz wszystkich zachecam do upieczenia takich buleczek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jejku, rabarbar ! :) Alez pyszne muszą byc te drożdżówki!
OdpowiedzUsuńMniam,mniam:)
Przyjemność po mojej stronie, a Twoje bułeczki prezentują się super :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajanko- bardzo, bardzo polecam
OdpowiedzUsuńKasiu- uklony do ziemi za ten przepis
Nie miałam pojęcia, że można teraz dostać rabarbar! Fajne bułeczki;-)
OdpowiedzUsuńAniu, u nas -( mieszkam w Dublinie) w zasadzie mozna go dostac przez caly rok, a buleczki polecam
OdpowiedzUsuńKusicielka.Te buleczki są takie pyszniaste
OdpowiedzUsuńLutka- tym razem bede sie upierac, są naprawde dobre...
OdpowiedzUsuńRabarbaru o tej porze zazdroszczę:) ....bułęczek też, bo kocham drożdżówki:) ...i pięknie je zawinęłaś Basieńko:) buziaczek:)
OdpowiedzUsuńJolunia- to wpadnij na buleczke z rabarbarem, zapraszam..
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńBasiu, ależ Ty kusisz tymi wspaniałościami!
Russkaya- no o kuszeniu to Ty wiesz duzo wiecej, po kilka rarytasow na raz, az czlowiek biedny z glodu sie skręca..
OdpowiedzUsuń