czwartek, 9 lutego 2012

potrawka z ryzu z piekarnika


Zbyt rzadko, niestety, wykorzystuje w kuchni ryz, a przeciez jest on zrodlem wielu potrzebnych nam skladnikow.
Skrobia- powoli przyswajana utrzymuje poziom cukru na wlasciwym poziomie. magnez, zelazo, wapn i witaminy - ilez tu dobroci. Zatem dzis propozycja potrawki z ryzu, tym ciekawsza, ze nie wymaga duzego nakladu pracy, mozna powiedziec- robi sie sama.


Potrzebujemy

Ryz- ilosc w zaleznosci od potrzeb, ja uzylam ok 350 g
2 udka z kurczaka
Dowolne warzywa - ja wykorzystalam, co bylo w domu tzn
- marchewki-2 szt
- Mrozonej mieszanki jarzynowej
- przyprawy( wegeta, pieprz)
- cebula- 3 szt
- lisc laurowy

Udka z lisciem laurowym i przyprawami gotujemy na wolnym ogniu w celu uzyskania wywaru, mozna to zrobic dzien wczesniej lub uzyc gotowego bulionu z kostki i podsmazonego miesa z kurczaka.
Forme lekko natluszczamy, wsypujemy suchy ryz, na to kladziemy pokrojona w polplastry cebule,pozostale warzywa,pokrojone mięso, ktore gotowalismy w rosole i zalewamy bulionem.



Wkladamy do piekanika nagrzanego do 180 st i pieczemy, az ryz wchlonie plyn. Dolewamy ponownie, zmniejszamy temp do 160 i pieczemy, az ryz bedzie polmiękki. Wylączamy piekarnik i zostawiamy ryz, az do czasu, gdy bedzie calkiem miękki.Od czasu do czasu potrawe przemieszac, gdyz przy brzegach lubi sie mocno rumienic.
Potrawa jest smaczna i bardzo sycąca.


Mozna oczywiscie serwowac rozne dodatki, np papryka i cebulka z dowolnym mięskiem.




Zachecam do spozywania ryzu i zycze smacznego!

4 komentarze:

  1. U mnie ryż gości często. Dziwne, że nie serwowałam go jeszcze w takiej formie. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu - chetnie podejrze u Ciebie, moze tez czesciej bede gotowac ryz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki i smaczny obiadek. Podoba mi się !
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko- taki nieklopotliwy, na leniwe dni..

    OdpowiedzUsuń