środa, 8 lutego 2012
pyszne buleczki drozdzowe z nadzieniem jablkowym
Fantastyczne w smaku, smazone jabluszka z dodatkiem cynamonu cudownie wypelniaja ich wnętrze.
Posilkowalam sie przepisem z Anielskiej Kuchni siostry Anieli, na ktorej przepisach jeszcze sie nie zawiodlam.
Tym razem musialam nieco uszczegolowic recepture, ale efekt jest baardzo smaczny
skladniki
pol kilograma mąki
maslo- 15 dkg
cukier- 15 dkg
jaja- 2 szt
mleko- ok szklanki
drozdze swieze- 5dkg
sol
Do cieplego mleka wkruszamy drozdze, dodajemy cukier i pozostawiamy do czasu, az drozdze ladnie podrosną.
W tym czasie do miski wsypujemy mąke, sol,mieszamy, dodajemy jajka. Gdy drozdze są gotowe, dodajemy je do
ciasta, mieszamy. Dodajemy roztopione maslo i dokladnie wyrabiamy, az ciasto bedzie ladnie odchodzilo od reki.
Odstwiamy pod przykryciem w cieple miejsce, a w tym czasie przygotowujemy jablka.
w tym celu potrzebujemy
3 jablka
cukier
cynamon
bulka tarta do zageszczenia
woda
jajko
jablka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobniutko kroimy, wtedy usmazą sie szybciej. Pokrojone jablka przekladamy do rondelka, dolewamy odrobine wody i smazymy na niewielkim ogniu, czesto mieszając, w razie potrzeby podlewając wodą. Pod koniec smazenia dosypujemy cukier a na samym koncu nieco bulki, aby je zagescic. Przyprawiamy cynamonem.ALEZ PACHNIE..
Wyrosniete ciasto walkujemy, wycinamy kwadraty i na kazdy z nich nakladamy farsz jablkowy. Przeciwlegle konce kwadratu nakladamy na siebie i sklejamy.
Odstawiamy na blache wylozoną pergaminem i zostawiamy do podrosniecia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Buleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkladamy do piekarnika.
pieczemy 20 min- do pol godziny, do uzyskania zlotego koloru.
mozna oczywiscie nadziewac innymi owocami lub dzemem i formowac rozne ksztalty.
z pachnacej jablkami i cynamonem kuchni zachecam wszystkich do pieczenia i zycze smacznego..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ach,one muszą smakować wspaniale! Śliczne bułeczki Basiu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Majanko- dzieki bardzo i pozdrowionka serdeczne
OdpowiedzUsuńBasiu i jak tutaj nie zaślinić monitora ...same dobroci u Ciebie Kochana:) wielka buźka:)
OdpowiedzUsuńJolunia, ja do Ciebie lece po pierniczka...
OdpowiedzUsuńŚliczne ,aż mi ślinka pociekła
OdpowiedzUsuńile tej soli dodać?
OdpowiedzUsuńs.Aniela nie podaje dokladnie, ale ja dalam pol lyzeczki i bylo dobrze.
OdpowiedzUsuń