wtorek, 7 lutego 2012

lecimy w kulki czyli kolejny szybki obiad



prezentowany obiad to nic innego jak klopsy z mięsa mielonego z ziemniakami, utrzymany w formie lodowych kulek.
Klasycznie, prosto, szybko i smacznie.


Do przygotowania mięsnej masy uzylam
mięso wieprzowe mielone- ok 500 g
2 jajka
sol, pieprz
2-3 lyzki bulki tartej
starta na drobnych oczkach cebula

skladniki wymieszac, wyrobic na jednolita mase i uformowac kulki, panierowac w bulce tartej i obsmazyc.

sos

Podsmazamy skrojona drobno cebulke, dodajemy bulionetke pieczeniową , wody tyle, ile potrzeba nam sosu i chwile gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmazone kulki miesne i jeszcze chwilke dusimy. Doprawiamy wg potrzeb i gustow. Jesli trzeba, zageszczamy woda z mąką.
Gotujemy ziemniaki, ugniatamy i lyzka do lodow nakladamy porcje. Dodajemy klopsy, sos i surowke lub ogorka konserwowego. I tyle, mozna zajadac.



5 komentarzy:

  1. Klopsiki bardzo lubię.Nawet dziś na obiad miałam,ale robiłam bez sosu.
    POzdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko-z sosem czy bez klopsiki zawsze smakują..

    OdpowiedzUsuń
  3. Często serwuję moim chłopakom ziemniaki w formie kulek ...jakoś lepiej wtedy Olkowi smakują:) ...a klopsiki uiwlebiamy:) buziaki Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolus- u mnie tez te kulki to uklon w strone malej, wtedy chetniej zjada

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek .Kulki robię do tej pory ,chociaż synek już DUŻY ,ale fajnie się prezentują na talerzu .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń