wtorek, 7 lutego 2012
lecimy w kulki czyli kolejny szybki obiad
prezentowany obiad to nic innego jak klopsy z mięsa mielonego z ziemniakami, utrzymany w formie lodowych kulek.
Klasycznie, prosto, szybko i smacznie.
Do przygotowania mięsnej masy uzylam
mięso wieprzowe mielone- ok 500 g
2 jajka
sol, pieprz
2-3 lyzki bulki tartej
starta na drobnych oczkach cebula
skladniki wymieszac, wyrobic na jednolita mase i uformowac kulki, panierowac w bulce tartej i obsmazyc.
sos
Podsmazamy skrojona drobno cebulke, dodajemy bulionetke pieczeniową , wody tyle, ile potrzeba nam sosu i chwile gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmazone kulki miesne i jeszcze chwilke dusimy. Doprawiamy wg potrzeb i gustow. Jesli trzeba, zageszczamy woda z mąką.
Gotujemy ziemniaki, ugniatamy i lyzka do lodow nakladamy porcje. Dodajemy klopsy, sos i surowke lub ogorka konserwowego. I tyle, mozna zajadac.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Klopsiki bardzo lubię.Nawet dziś na obiad miałam,ale robiłam bez sosu.
OdpowiedzUsuńPOzdrowienia:)
Majanko-z sosem czy bez klopsiki zawsze smakują..
OdpowiedzUsuńCzęsto serwuję moim chłopakom ziemniaki w formie kulek ...jakoś lepiej wtedy Olkowi smakują:) ...a klopsiki uiwlebiamy:) buziaki Basiu:)
OdpowiedzUsuńJolus- u mnie tez te kulki to uklon w strone malej, wtedy chetniej zjada
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek .Kulki robię do tej pory ,chociaż synek już DUŻY ,ale fajnie się prezentują na talerzu .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń