środa, 8 lutego 2012

pyszne buleczki drozdzowe z nadzieniem jablkowym



Fantastyczne w smaku, smazone jabluszka z dodatkiem cynamonu cudownie wypelniaja ich wnętrze.
Posilkowalam sie przepisem z Anielskiej Kuchni siostry Anieli, na ktorej przepisach jeszcze sie nie zawiodlam.
Tym razem musialam nieco uszczegolowic recepture, ale efekt jest baardzo smaczny


skladniki

pol kilograma mąki
maslo- 15 dkg
cukier- 15 dkg
jaja- 2 szt
mleko- ok szklanki
drozdze swieze- 5dkg
sol

Do cieplego mleka wkruszamy drozdze, dodajemy cukier i pozostawiamy do czasu, az drozdze ladnie podrosną.
W tym czasie do miski wsypujemy mąke, sol,mieszamy, dodajemy jajka. Gdy drozdze są gotowe, dodajemy je do
ciasta, mieszamy. Dodajemy roztopione maslo i dokladnie wyrabiamy, az ciasto bedzie ladnie odchodzilo od reki.

Odstwiamy pod przykryciem w cieple miejsce, a w tym czasie przygotowujemy jablka.

w tym celu potrzebujemy

3 jablka
cukier
cynamon
bulka tarta do zageszczenia
woda
jajko

jablka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobniutko kroimy, wtedy usmazą sie szybciej. Pokrojone jablka przekladamy do rondelka, dolewamy odrobine wody i smazymy na niewielkim ogniu, czesto mieszając, w razie potrzeby podlewając wodą. Pod koniec smazenia dosypujemy cukier a na samym koncu nieco bulki, aby je zagescic. Przyprawiamy cynamonem.ALEZ PACHNIE..

Wyrosniete ciasto walkujemy, wycinamy kwadraty i na kazdy z nich nakladamy farsz jablkowy. Przeciwlegle konce kwadratu nakladamy na siebie i sklejamy.
Odstawiamy na blache wylozoną pergaminem i zostawiamy do podrosniecia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Buleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkladamy do piekarnika.
pieczemy 20 min- do pol godziny, do uzyskania zlotego koloru.



mozna oczywiscie nadziewac innymi owocami lub dzemem i formowac rozne ksztalty.




z pachnacej jablkami i cynamonem kuchni zachecam wszystkich do pieczenia i zycze smacznego..






7 komentarzy:

  1. Ach,one muszą smakować wspaniale! Śliczne bułeczki Basiu:)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko- dzieki bardzo i pozdrowionka serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu i jak tutaj nie zaślinić monitora ...same dobroci u Ciebie Kochana:) wielka buźka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolunia, ja do Ciebie lece po pierniczka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ,aż mi ślinka pociekła

    OdpowiedzUsuń
  6. ile tej soli dodać?

    OdpowiedzUsuń
  7. s.Aniela nie podaje dokladnie, ale ja dalam pol lyzeczki i bylo dobrze.

    OdpowiedzUsuń