środa, 29 lutego 2012
pyszne ciasto kokosowe z rabarbarem i wisniami
Jesli lubicie wilgotne, mocno nasączone sokiem owocowym ciasta, kokos , rabarbar i wisnie- to jest przepis dla Was. Zabierając sie za pieczenie go nawet nie spodziewalam sie, ze efekt bedzie tak pozytywny. Smakuje niebiansko.
przepis nieco zmodyfikowany z ksiązki 1001 cupcakes, cookies and other tempting treats
125g masła
225g cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
3 lyzki mleka
150 ml kwasnej smietany
140 g mąki samorosnacej -dalam pszenną z lyzeczka proszku do pieczenia
85g wiorkow kokosowych
40 g wisni bez pestek
Nagrzac piekarnik do 180 st C.
Przygotowac foremke- 23x9 cm, wysmarowac tluszczem i wylozyc papierem do pieczenia
Masło utrzec z cukrem, dodac jajka, mleko,kwasną smietane, utrzec.
Przesiac mąke z proszkiem, dodac do masy wraz z wiorkami kokosowymi, wymieszac, dodac wisnie i pokrojony w kostke rabarbar ( ja mialam jeszcze z pieczenia buleczek rabarbar pokrojony, wymieszany z miodem, dodalam go wraz z powstalym sokiem).Przelozyc ciasto do foremki i piec w 180 st 35-40 min, ja pieklam 50.Po upieczeniu koniecznie wystudzic przed krojeniem. Posypac cukrem pudrem.
Polecam i zapraszam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealne i cudnie wygląda .Ma w sobie wszystko to co lubię .Porywam kawałek
OdpowiedzUsuńCiasta lubimy wszystkie ;) a Twoje wygląda rewelacyjnie! Jeśli smakuje tak jak wygląda, to ja zamawiam całą foremkę ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńlutka- zapraszam, nam bardzo smakowalo...
OdpowiedzUsuńadrianamilner- ciasto robi sie szybko i latwo, wiec nie ma problemu, kolejna foremka dla Ciebie...
U ciebie już wiosna!
OdpowiedzUsuńPatrycja- o tak, od kilku dni pogoda nam sprzyja, sloneczko swieci, drzewa kwitną wiec i na talerzu wiosna..
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto owocowe, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszne ciacho! Tak mi jakoś zapachniało latem dzięki Tobie. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, takie ciasta to ja lubie ...no i ten rabarbar w środku zimy:) mniami :) Wielki buziak Basieńko:)
OdpowiedzUsuńSamantha- to takie ciasto na powitanie wiosny, stąd tyle owocow
OdpowiedzUsuńMajanko- do lata jeszcze troche ale wiosna juz sie wprasza
Jolus- ten rabarbar jest niesamowity w ciescie,nadaje i smaki i nieziemski zapach