Wlasciwie ta potrawa nieco odbiega od tradycyjnej meksykanskiej Enchiladas, poniewaz nie polewalam jej sosem , ale co w tej potrawie najistotniejsze, zostalo zachowane. Mowa tu o dodatku papryki chilli, ktorej ja dodalam w postaci gotowego sosu chilli. Danie bardzo smaczne, nie nalezy do najbardziej lagodnych, pikanterii dodaje owa papryczka, jednak nie jest zbyt ostra, nadzienie z kurczaka i warzyw oraz sos na bazie chilli fajnie ze sobą wspolgrają. Calosci dopelnia serowa kolderka, bo ktoz nie lubi ciągnącego, zapiekanego sera..
Do przygotowania enchilady potrzebujemy
Placki tortilii- w zalozeniu kukurydziane
skladniki nadzienia
filety z kurczaka pokrojone w paseczki, marynowane w pikantnym lub slodkim sosie chilli
Pieczarki, cebulka - obrane, pokrojone, podsmazone na oleju
papryka kolorowa pokrojona w paski
ew. ogorek konserwowy
pomidor pokrojony
sos pomidorowy
ser zolty w plastrach
Filety podsmazamy na oleju
Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w mikroweli. Smarujemy sosem pomidorowym , nakladamy skladniki nadzienia i zwijamy jak nalesnika. Tak przygotowane placki ukladamy w naczyniu zaroodpornym, (mozemy polac sosem pomidorowym) wkladamy do nagrzanego piekarnika. Gdy sie lekko zrumienią, przykrywamy je plastrami sera i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Smacznego!
O,jak smacznie! :) Zjadłabym takie pyszności.:)
OdpowiedzUsuńMajanko- nic nie stoi na przeszkodzie. Zapraszam..
OdpowiedzUsuńZ ciągnącym i zapieczonym serem i z takim nadzieniem to ja w ciemno mówię ,że to jest pyszne
OdpowiedzUsuńLutka- mysle,ze by Ci zasmakowalo..
OdpowiedzUsuńMuszę kiedys koniecznie wypróbować to danie ... bo wyglada bardzo apetycznie, a my lubimy pikjantną kuchnie:) buziak
OdpowiedzUsuńJolus- ja tez czasem lubie wprowadzac jakies nowe smaki do swojej kuchni, a meksykanska jest calkiem niezla..
OdpowiedzUsuń