sobota, 24 marca 2012

Enchilada z kurczakiem

Wlasciwie ta potrawa nieco odbiega od tradycyjnej meksykanskiej Enchiladas, poniewaz nie polewalam jej sosem , ale co w tej potrawie najistotniejsze, zostalo zachowane. Mowa tu o dodatku papryki chilli, ktorej ja dodalam w postaci gotowego sosu chilli. Danie bardzo smaczne, nie nalezy do najbardziej lagodnych, pikanterii dodaje owa papryczka, jednak nie jest zbyt ostra, nadzienie z kurczaka i warzyw oraz sos na bazie chilli fajnie ze sobą wspolgrają. Calosci dopelnia serowa kolderka, bo ktoz nie lubi ciągnącego, zapiekanego sera..


Do przygotowania enchilady potrzebujemy

Placki tortilii- w zalozeniu kukurydziane

skladniki nadzienia

filety z kurczaka pokrojone w paseczki, marynowane w pikantnym lub slodkim sosie chilli
Pieczarki, cebulka - obrane, pokrojone, podsmazone na oleju
papryka kolorowa pokrojona w paski
ew. ogorek konserwowy
pomidor pokrojony
sos pomidorowy

ser zolty w plastrach





Filety podsmazamy na oleju
Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w mikroweli. Smarujemy sosem pomidorowym , nakladamy skladniki nadzienia i zwijamy jak nalesnika. Tak przygotowane placki ukladamy w naczyniu zaroodpornym, (mozemy polac sosem pomidorowym) wkladamy do nagrzanego piekarnika. Gdy sie lekko zrumienią, przykrywamy je plastrami sera i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Smacznego!










6 komentarzy:

  1. O,jak smacznie! :) Zjadłabym takie pyszności.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko- nic nie stoi na przeszkodzie. Zapraszam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ciągnącym i zapieczonym serem i z takim nadzieniem to ja w ciemno mówię ,że to jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Lutka- mysle,ze by Ci zasmakowalo..

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedys koniecznie wypróbować to danie ... bo wyglada bardzo apetycznie, a my lubimy pikjantną kuchnie:) buziak

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus- ja tez czasem lubie wprowadzac jakies nowe smaki do swojej kuchni, a meksykanska jest calkiem niezla..

    OdpowiedzUsuń