czwartek, 22 marca 2012

Fan Rolls


Fantazyjne, maslane buleczki pieczone w muffinkowj formie.
Smakują fantastycznie, slodziutkie, mięciutkie i mozna je odrywac platkami i zjadac jak kanapeczke.






Ciasto drozdzowe zrobilam wg przepisu na

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/08/drozdzowki-na-niepogode.html

75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
dżem lub inne nadzienie
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta)

Do roztopionego w rondelku tluszczu dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury ale nie zbyt mocno, zeby nie bylo gorące. Jesli uzywamy suchych drozdzy, wystarczy je wymieszac z mąką, jesli zas swieze- robimy zaczyn. Wszystkie skladniki lączymy i wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy do podwojenia objętosci. Po wyrosnięciu wyrabiamy raz jeszcze a nastepnie rozwalkowujemy na dowolny prostokąt.
Prostokąt tniemy na paski , ktore nakladamy na siebie i potem kroimy na male prostokąciki
Mozna to dokladnie zobaczyc tu

http://www.youtube.com/watch?v=C0SNcxqaehM

wkladamy do muffinkowej formy, lekko natluszczonej


pieczemy w 180 st az sie zarumienią.

Z częsci ciasta zrobilam tez fantazyjne rozyczki.
Wykorzystalam foremki do wycinania platkow



i po zlozeniu powstaly takie oto buleczki


do srodka nalozylam troszke dzemu


Zapraszam na drozdzowke..





8 komentarzy:

  1. Dominika- mnie tez sie spodobal, wiec zrobilam..

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie skorzystam Basieńko:) Ty wiesz, ze ja kocham drożdżówki:) a te są naprawde pomysłowo zrobione:) i śłicznie wyglądają:) buziak

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko- dziekuje, są bardzo smaczne
    Dusia-i smakują tez wybornie
    Jolus- bardzo zachecam bo są takie maslane i smaczne..
    Smacznie Zdrowo Tanio- koniecznie do wyprobowania..

    OdpowiedzUsuń