wtorek, 27 marca 2012
kostka czekoladowa z kokosowa posypką
Czekoladowe ciasto nasączone alkoholem, skąpane w pysznej polewie i posypane kokosem w formie malych, wygodnych w konsumpcji kosteczek. Pycha!
skladniki ciasta
6jajek
200g cukru
1 lyzeczka olejku waniliowego
200g mąki pszennej
50g kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 lyzki soku wisniowego
2 lyzki wisniowki
Piekarnik nagrzac do 180 st.C
Foremke (ja uzylam tortownicy ) wylozyc papierem do pieczenia.
Jajka ucierac z cukrem i wanilią ok 7 min na wysokich obrotach.
Wymieszac razem mąke, proszek do pieczenia, kakao i sol, dodac do mikstury jajecznej i delikatnie wymieszac.
Piec w piekarniku ok 40 min.
Ostudzic.
skladniki polewy
250g dobrej, gorzkiej czekolady-Zaw.70 proc kakao
100ml smietany kremowki
Smietane umiescic w rondelku i doprowadzic do wrzenia. Dodac czekolade i mieszac do jej roztopienia.
Lekko przestudzic
Ciasto nasączyc mieszanką soku i alkoholu -(mmmm!), mozna polac polewą lub pokroic na kostki, zanurzac w polewie i zostawic do stęzenia czekolady. Potem obtoczyc w wiorkach kokosowych lub ozdobic kremem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo apetyczny deser!!!!
OdpowiedzUsuńDzikowiec- taki maly kęs na slodko, w kokosie i z mocniejszym, alkoholowym akcentem...
OdpowiedzUsuńO mniam! I z wiśniówką, super!:)
OdpowiedzUsuńMajanko- tez mi sie to spodobalo...
OdpowiedzUsuńDostałąm ostatnio podobny przepis od kolegi mojego Męża z pracy .... przy okazji dostaliśy też pełne pudełko tych cudeniek, pyszne są:) wielki buziak Kochana
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńJolus- pyszne prezenty mąz Ci z pracy przynosi...buzka
OdpowiedzUsuńDorotka- zapraszam
Te maleństwa muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń