sobota, 3 marca 2012
nakrapiana rolada z jagodowo- smietanowym nadzieniem
Zrodlo
http://kotlet.tv/rolada-malinowa-w-kropki/comment-page-1
Niektorzy, widzac rolade na durszlaku, z miejsca wolają, ze pewnie moja. Tak, przyznaje, rolady u mnie goszcza o wiele częsciej niz inne ciasta. Mialam ostatnio szczera wolę, coby troche odpuscic. Ale coż, kiedy Paulinka z KotletTV znow wrzucila cos nowego z tej branzy i cale moje postanowienie poszlo sie rypac. Po prostu. Wyjęlam skladniki i choc było pozno, zrobilam rolade nakrapianą kropeczkami.
oczywiscie popelnilam czeski błąd i zwinęlam rolade kropeczkami do wewnątrz.
glupio, smiesznie- ale stalo sie, wywijalam biszkopt drugi raz- jak widac, nieco to pogorszylo wizualnie sprawe,
ale nic nie stracila roladka na smaku. Nadzienie smietanowe z dodatkiem jagodowego dzemu- bajka. Paulinko, bardzo ale to bardzo dziekuje za ten przepis.
skladniki
masa dekoracyjna (starczy na 2 rolady)
90 g masła
90 g cukru pudru
90 g mąki
1 białko
1 łyżka dżemu
biszkopt na roladę:
szklanka mąki (nawet niepełna)
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
krem:
ok. 150-200 g śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki dżemu
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
masa dekoracyjna
miękkie maslo utrzec z vukrem pudrem, dodac bialko, zmiksowac, dodac mąke i znow zmiksowac. Na koncu dodac 2 lyzeczki dzemu i ewentualnie troche barwnika. Gotowa mase wlozyc do rekawa cukierniczego i malymi kuleczkami napuscic na dno formy wylozonej papierem do pieczenia. Wlozyc do lodowki.
Biszkopt
bialka ubic z cukrem, dodac zoltka, mąke, wode, cukier waniliowy i wymieszac.
Przelozyc na blaszke z kulkami masy, wyrownac i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 st na 17 min.
z barwnikiem
bez barwnika
Goraca rolade wylozyc na szmatke, zdjac papier, ULOZYC WZOREM NA ZEWNĄTRZ, zrolowac i zostawic do wystygniecia.
Kremowke ubic na sztywno, dodac cukier, dzem i wystudzona zelatyne.
Nalozyc mase smietanową na rozwiniety biszkopt i ponownie zwinąc.
Wlozyc na noc do lodowki.
Bardzo goraco wszystkim polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
roladka jak biedronka wiosną:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuńAniu- jak ją tylko zobaczylam, wiedzialam, ze musze upiec.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że rolada wyszła smakowo dobrze i przepraszam, ale ubawiłam się z tymi kropeczkami :))) ważne, że efekt końcowy fajny :) smacznego i wiesz, ja do rolad mam meeeeega słabość, zrobiłam ich już setki i wciąż nie mam dość, tak więc witaj w klupie roladoholików :D
OdpowiedzUsuńPaulinko, to Ty zarazilas mnie roladowymi wypiekami,za co jestem Ci bardzo wdzieczna. Musze jeszcze bardziej przylozyc sie do sernikow.
OdpowiedzUsuńCudowna rolada w te kropeczki! Niesamowicie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń..ale dlaczego odpuscić Basiu?? To prawda jak widzę roladę to wiem, ze u Ciebie pysznie będzie , ale nie uważam tego za wadę ...a wrecz zaletę ....bo tyle smakowitcy rolad to tylko u Ciebie znajdę:) ...a ja je uwielbiam:) a ta kropeczkowa dodatkowo tako uroczo łaciata:) wielki buziak i ja chcę więćej rolad:)
OdpowiedzUsuńMajanko- taka troche inna, prawda?
OdpowiedzUsuńJolus- to mnie pocieszylas, bo tyle jeszcze tych roladek mam do wyprobowania, a to takie latwe i szybkie ciasto,ze chetnie je robie.
Bardzo ładna, dekoracyjna rolada i do tego pyszny smak, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle oko można pocieszyć .Cudowna
OdpowiedzUsuńBasiu świetnie ta rolada Tobie wyszła :) Te kropeczki są boskie.
OdpowiedzUsuńA rolady od Pauliny po prostu uwielbiam, świetne są. Ja szczególnie lubię bezową, jest rewelacyjna, jeśli nie robiłaś to bardzo Ci ją polecam.
I ja bardzo się cieszę że tak lubisz rolady :) bo będę miała skąd czerpać inspiracje. Pozdrawiam cieplutko :)
Samantha- prawda, ze troszke inna i taka ciekawa?
OdpowiedzUsuńLutka- dziekuje Ci baaaaardzo.
Urtica- oj, uwielbiam rolady i w moich zbiorach przepisow mam ich jeszcze sporo do wyprobowania.Bezową tez zrobie- a jakze! Ciesze sie, ze mam pokrewną dusze w tej materii...