poniedziałek, 5 marca 2012

paszteciki z pieczarkami i kapustą


Alternatywa dla pierogow, w dodatku jest to ciasto drozdzowe, ktore bardzo lubie.
Nadzienie z kapusty kiszonej, cebuli, pieczarek- pyszne, polecam serdecznie.
Swietnie nadaje sie na obiad, jesli podamy np z barszczykiem, lub przekąske, gdy dopadnie nas tzw maly głod.



Skorzystalam z przepisu Paulinki na ciasto drozdzowe, musze przyznac, ze jest wyjatkowo udane. Fajnie sie z nim pracuje, slicznie wyrasta i potem jest bardzo smaczne.

dzowhttp://kotlet.tv/pierogi-droze-gwiazdki-z-kasza

ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej
220 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60 g roztopionego masła
5 g drożdży instant lub 10 g świeżych
jajko do smarowania


Wszystkie skladniki umiescic w misce- swieze drozdze wczesniej rozmieszac w wodzie- wymieszac i wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Zostawic do podwojenia objętosci.

farsz

40 dkg kapusty kiszonej
20 dkg pieczarek
2 cebule
wyjatkowo tym razem dodalam jeszcze troszke podsmazonej kolorowej papryczki, drobniutko pokrojonej, co dodalo wyjatkowego smaku i koloru potrawie.

przyprawy - pieprz, vegeta
natka pietruszki

Kapuste kiszona ugotowac, odcedzic, drobno pokroic.
Pieczarki obrac, pokroic, podsmazyc.
Podobnie z cebulką.
Wszystkie skladniki farszu wymieszac, doprawic.

Wyrosniete ciasto rozwalkowac, pokroic na kwadraty lub prostokaty, nadziewac farszem i lepic w poządane ksztalty.

Ja kroilam radełkiem rozwałkowane ciasto na prostokaty, nakladalam farsz na srodek po czym skladalam wzdluz dluzszego brzegu i sklajalam. Powstaly w ten sposob nieco mniejsze prostokąciki. Nastepnie zlepialam dwa przeciwlagle rogi i gotowe.

Ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, poczekac az troche podrosna.
posmarowac rozbełtanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 20 min, do zrumienienia.

Zapraszam i zycze smacznego.







7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie paszteciki .... mogłabym ich zjeśc naprawdę dużo:) pozdrawiam Basieńko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jolus- ja wole drozdzowe na slodko ale polowa mojej rodzinki zdecydowanie w tej wersji..

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne paszteciki!:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko- dziekuje b-a-r-d-z-o!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Ciasto bezproblemowe, plastyczne, łatwe w formowaniu. Świetny smak. Na pewno zrobię jeszcze nieraz z różnymi farszami. Szkoda tylko, że nie podałaś jak formujesz takie paszteciki bo wyglądają bajecznie.
    keana77

    OdpowiedzUsuń
  6. Keana77 - bardzo sie ciesze, ze przepis sie sprawdzil. Przepraszam za to niedopowiedzenie w kwestii formowania, juz naprawiam błąd. Poprawka w przepisie.

    OdpowiedzUsuń